danderyds sjukhus

Nu anmäler skyddsombuden akuten

Nu anmäler skyddsombuden akuten
Sjuksköterskorna Matilda Varli och Daniela Tapia tyckte inte arbetsgivarens förslag på lösningar var tillräckliga. Bild: Sofia Nahringbauer/Aftonbladet/TT

Indragna raster, 15-timmarspass och oro för patienterna fick sjuksköterskorna på Danderydsakuten att larma. Efter gårdagens krismöte med ledningen väljer de nu att anmäla till Arbetsmiljöverket.

Som Vårdfokus rapporterade igår har arbetssituationen på akutmottagningen vid Danderyds sjukhus i Stockholm varit ovanligt pressad under sommaren. Sjuksköterskor som beordrats ned till akuten från sina vårdavdelningar har beskrivit det som att arbeta i en krigszon.

Varken akutens ordinarie personal eller sjuksköterskor från övriga sjukhuset vill täcka alla tomma extrapass. Därför har sjuksköterskorna beordrats i mycket större utsträckning än tidigare somrar.

Både Vårdförbundets och Kommunals skyddsombud har lämnat in en begäran om åtgärdsplan från arbetsgivaren, det första steget inför att göra en 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket.

Igår, efter två veckor, presenterade ledningen sina förslag på lösningar för fackens skyddsombud på ett krismöte.

– Tyvärr räckte inte deras förslag. De hade inga lösningar på den akuta situation vi har just nu, utan bara förslag på lösningar senare. Men det är nu personalen mår riktigt dåligt, säger Matilda Varli, sjuksköterska på akutmottagningen och skyddsombud.

Därför har Vårdförbundets skyddsombud gått vidare och lämnat in sin anmälan till Arbetsmiljöverket.

Några av arbetsgivarnas förslag på lösningar var:

  • Återinföra rast, istället för dagens måltidsuppehåll, när semesterperioden är slut om två veckor.
  • Två akutläkare har fått st-tjänstgöring på akuten till hösten.
  • Utöka personalbudgeten och försöka rekrytera fler sjuksköterskor.

– Men vi har rätt till rast, utan att sitta med larmsökaren, enligt kollektivavtalet. Vi behöver snabba lösningar.

Kommunal begär också att det ska finnas legitimerad personal på varje sektion. Som det har varit har undersköterskor själva bemannat ortopedakuten vid vissa tillfällen, på grund av bristen på sjuksköterskor.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida