Provtagning

Nu ska det bli enklare att testa sig i Stockholm

Nu ska det bli enklare att testa sig i Stockholm
Provtagningsenheterna vänder sig till vuxna och barn över förskoleklass, det vill säga sexåringar och uppåt. Foto: Sanna Björkman.

Ytterligare fyra mobila testenheter med drop-in har dragit igång i Stockholms förorter. Målet är att underlätta för de som har svårt att boka tid för covidprovtagning i områden som drabbats hårt av pandemin.

För den som saknar mobilt bank-id eller svenskt personnummer kan det vara krångligt att få göra ett covidtest. Som Vårdfokus berättat om tidigare startade Region Stockholm i januari en mobil testverksamhet – i en ombyggd buss – för att fler skulle kunna ta covidprov i Husby och Tensta.

Testning är en viktig del av smittspårningen. Järvaområdet har drabbats hårt av coronapandemin, framför allt under den första coronavågen förra året. Socioekonomiska faktorer, underliggande hälsoproblem, trångboddhet och att många arbetar i kontaktyrken med liten möjlighet till hemarbete ses som bidragande orsaker.

En rapport från CES, Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin vid Region Stockholm, visade redan i höstas att stora skillnader i dödlighet beror på var man bor eller vilket land man är född i. Läs mer här.

Tält som flyttas

Under andra vågen har även de södra förorterna haft hög smittspridning och nu satsar regionen på att nå också dit genom att utöka den mobila testverksamheten. Denna gång handlar det om tält som flyttas mellan olika uppställningsplatser söder om Stockholm och i Södertälje. Sammanlagt blir det nu fem drop-in-enheter på 15 olika platser i länet.

Alla som har symtom på covid-19 är välkomna, framför allt de som saknar möjligheter att boka tid för provtagning med appar och mobilt bank-id. Regionen har aktivt rekryterat personal med olika språkkunskaper som passar på att informera om både provtagning och om vaccination. Skriftlig information finns också på svenska, engelska, arabiska, somaliska, turkiska, polska, ryska, assyriska och finska.

Aktuella uppställningsplatser och tider fram till mitten av april hittar du på 1177 och här.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida