Sexualpolitik

Höggravid och på flykt från Syrien

Höggravid och på flykt från Syrien
Nathalie fick fly från Syrien när hon var gravid i sjunde månaden. När hon landade på Kastrup hade hon blödningar och ringde sin man. Han befann sig i en container på en lastbil, någonstans i Europa. Arkivbild: Mostphotos

Med hjälp av starka berättelser i poddformat hoppas RFSU att nå en bredare publik i arbetet för sexuell och reproduktiv hälsa. I första programmet berättar en kvinna om att vara höggravid och på flykt från krigets Syrien.

I RFSU Dokumentär får lyssnaren möta åtta personer från olika delar av världen som delar med sig av sina historier om kamp, flykt och sexuella rättigheter.  Det handlar om att få älska någon av samma kön utan att hotas till livet, om rätten till abort i Chile eller som i det första avsnittet, om att vara höggravid och på flykt från krigets Syrien.

– Det är starka berättelser som verkligen går in under skinnet. Jag hoppas att vi kan bilda en mindre folkstorm för att stärka kvinnors rättigheter. Det behövs nu när vi ser vad många av dem får gå igenom på deras flykt från krigen, säger Ingrid Frisk som är barnmorska och sexualpolitiskt sakkunnig på RFSU.

Verktyg i arbetet

Hon uppmuntrar barnmorskor att använda podden som diskussionsunderlag på arbetsplatser.

– De kvinnor som flyr till Sverige kommer inte bara från andra kulturer och talar andra språk, de bär ofta med sig mycket svåra trauman från sina hemländer och från flykten. Man måste våga fråga vad de har upplevt innan de kom hit. Preventivmedel är också viktigt, det sista dessa kvinnor behöver är en oönskad graviditet, säger hon.

Del 2 av ” Gravid på flykt” kommer den 26 april.

RFSU Dokumentär

Podden består av åtta fristående avsnitt.

Fyra publiceras under våren och fyra kommer ut i höst.

Finns för nedladdning på rfsu.se och I-tunes.

Produceras av Malin Holgersson/Produktionsbolaget Filt Hinterland för RFSU.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida