Ny specialistutbildning

Nya specialister i infektionssjukvård

Nya specialister i infektionssjukvård
Infektionssjuksköterskan Anna Olovsson Enlöf tror att specialistutbildningen kan får fler sjuksköterskor att stanna kvar inom infektion.

I januari tar de första specialistsjuksköterskorna inom infektion examen. Anna Olovsson Enlöf ser fram emot nya spännande arbetsuppgifter som specialist.

22 december 2017

De behärskar barriärvård och bakterier. Hanterar handsprit och hygienrutiner och har spetskompetens om sepsis och salmonella. De nya specialistsjuksköterskorna inom infektionssjukvård som har studerat på Röda Korsets högskola går tillbaka till sina kliniker med kunskaper på avancerad nivå.

Möjlighet att utvecklas

En av de tolv deltagarna i kursen är Anna Olovsson Enlöf. Hon har arbetat på infektionskliniken på Östra sjukhuset i Göteborg sedan hon blev klar med sin sjuksköterskeutbildning för sex år sedan.

– Jag trivs jättebra med mitt jobb, men har hela tiden känt att jag vill utveckla mig i yrket. Det har inte varit möjligt tidigare på den här nivån.

Det har tidigare funnits fördjupningskurser inom infektion för sjuksköterskor, men inte utbildning på magisternivå. När Röda Korset högskola startade specialistutbildningen våren 2016 kunde några av de sjuksköterskor som läst 30 högskolepoäng tillgodoräkna sig poängen och blev därför specialister redan i somras. Anna Olovsson Enlöf och hennes kurskamrater är de första som avslutar hela utbildningen på högskolan.

Betald utbildning

Utbildningen sker på halvtid med ett par, tre kursdagar i månaden. Kursdeltagarna kommer från hela landet. Anna Olovsson Enlöf har fått utbildning, resa och boende betald av sin arbetsgivare.

– Det har varit väldigt förmånligt för mig, men jag vet att alla inte har fått samma ersättning: För mig var det en förutsättning att få utbildningen betald, annars hade jag inte gått den säger hon.

På schemat har de haft föreläsningar om allt från mikrobiologi och virologi till hygienföreskrifter och vetenskapsteori. En stor del av utbildningen bestod av uppsatsskrivande. Anna Olovsson Enlöf och hennes kurskamrat Sofia Titus gjorde en enkät till sjuksköterskor på infektionskliniker om deras upplevda kunskaper om och erfarenheter av sepsis.

Andra arbetsuppgifter

Uppsatsen har de precis skickat in och efter opponering i mitten av januari blir det examen. Anna Olovsson Eklöf, som kombinerat studierna med föräldraledighet sista tiden, går då tillbaka till Östra sjukhuset.

– Jag hoppas att jag ska få nya arbetsuppgifter som motsvarar min kompetens, men det är inte klart ännu eftersom jag varit föräldraledig. Det skulle vara roligt att ansvara för utbildning till exempel.

Enligt Katri Manninen, som är programansvarig för utbildningen på Röda Korsets högskola, finns det många möjligheter för de nya specialistsjuksköterskorna. De kan hjälpa nya kolleger att hantera vardagen på en infektionsavdelning, handleda studenter och utveckla vården. De kommer att vara förebilder som visar att det går att göra karriär även inom infektionssjukvård.

– Vi hoppas att arbetsgivaren tar tillvara deras kompetens. Deras kunskaper behövs även inom andra specialiteter eftersom patienter drabbas av infektioner oavsett vilken avdelning de ligger på. Infektionssjuksköterskorna skulle kunna arbeta som sjukhusets konsulter i framtiden, säger Katri Manninen.

Får 2 000 i lönepåslag

Efter avslutad specialistutbildning får alla anställda sjuksköterskor på Sahlgrenska universitetssjukhuset, dit Östra sjukhuset hör, ett lönepåslag på 2 000 till 3 000 kronor beroende på vilken utbildning de gått. Anna Olovsson Enlöf har fått besked om att hon ska få 2 000 kronor mer i lönekuvertet.

Nästa kurs för blivande specialistsjuksköterskor inom infektion börjar i januari 2018 på Röda Korsets högskola.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida