It i vården

Nya operationssalar ska öka säkerheten

Nya operationssalar ska öka säkerheten
Ett nytt system på alla operationssalar gör att personalen kan styra allt i rummet. Gunnel Johansson visar skärmen. Bild: Norrlands universitetssjukhus

Avancerad teknik och större utrymmen ska förbättra både patientsäkerhet och arbetsmiljö på Norrlands universitetssjukhus.

30 augusti 2017

Nu kan operationspersonalen kontrollera och styra det mesta på salarna genom en display på väggen på Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Det går till exempel att ställa in temperaturen och mäta hur många gånger dörren till salen öppnats.

– Om vi märker att patienter får infektioner kan vi spåra var det kommer ifrån genom uppgifterna vi har om varje rum vid varje enskild operation, säger Gunnel Johansson, avdelningschef för kirurgoperation på sjukhuset.

Det är under renoveringen av operationsavdelning 3 på sjukhuset som ny teknik installerats. Sammanlagt öppnas nu sex salar i toppskick.

Storleken på salarna har ökats. Mycket har hänt sedan de byggdes på 1980-talet.

– I dag behöver vi mycket större salar. Det är mer tekniska apparater som krävs, säger Gunnel Johansson. 

I salen för robotkirurgi har ett speciellt ljus satts in för att det ska bli lättare för personalen att titta mellan skärmarna. Flera salar har fått högventilation för extra operationer där patienter har ökad risk att få infektioner.

För att minska användningen av det cancerframkallande ämnet formalin finns en vakuumpaketerare som används för de prover som ska skickas till patologen.

I ett slutet system mäter maskinen upp hur mycket formalin som behövs och paketerar provet och personalen slipper själva hälla det i behållare som tidigare. Det går att lägga organdelar, som exempelvis tarmar, på upp till 800 gram i maskinen.

För att underlätta för personalen finns även en maskin som gör hantering av vätskor enklare. Påsar med vätskor och blod lades tidigare i kartonger för att fraktas från operation. Nu kan de placeras i en maskin som skär upp och tömmer påsen, bara behållaren behöver slängas.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida