Biomedicinsk laboratorievetenskap

Ökad risk att dö även vid normala troponinvärden

Ökad risk att dö även vid normala troponinvärden
Vid långvarigt förhöjda troponinvärden ökar risken för att dö påtagligt. Arkivbild: Mostphotos

Vid misstanke om hjärtinfarkt tas rutinmässigt blodprov för att mäta halten av det hjärtspecifika proteinet troponin. Nu visar ny forskning att även "normala" troponinnivåer markant ökar risken att dö.

2 november 2017

Det är en grupp forskare vid Karolinska institutet i Solna som upptäckt att även normala nivåer av troponin hos patienter utan hjärtinfarkt ökar risken för att dö. Resultaten publiceras i den vetenskapliga tidskriften Journal of the American College of Cardiology.

Vid en akut skada på hjärtat eller en blodpropp i lungan läcker troponiner ut i blodet så att de blir mätbara. I den aktuella studien visar det sig att även ett kroniskt läckage på grund av hög ålder, kronisk njursjukdom eller svår hjärtsvikt kan ge mätbara nivåer.

Saknat kunskaper

– Vi vet att en stor grupp av patienter har långvarigt förhöjda nivåer över normalnivån 14 ng/l. Den gruppen är större än antalet hjärtinfarktpatienter. Men hittills har sådana fynd inte lett till några åtgärder, eftersom vi inte har haft kunskap om vilka risker förhöjda nivåer innebär.

Läs också: Bättre hjärtvård med ny analysmetod

Det säger Martin Holzmann, docent vid institutionen för medicin vid Karolinska institutet och den som lett studien, i ett pressmeddelande.

Av 19 000 patienter som på grund av bröstsmärta hade sökt akutvård på Karolinska universitetssjukhuset hade en tredjedel långvarigt förhöjda troponinvärden på mellan 5 och 14 ng/l, vilket betraktas som normalvärden.

Stark koppling

Men analysen visade att även dessa värden är starkt kopplade till död. I spannet 5-9 ng/l var risken att dö dubbelt så hög jämfört med dem som hade omätbara nivåer av troponin.

För dem som hade värden på 10-14 ng/l var risken att dö tre gånger så hög.

Mätbara troponinvärden var också förknippade med högre risk för hjärtinfarkt och ännu högre risk för hjärtsvikt.

Läs också: Vanligaste diagnosmetoden vid hjärtinfarkt är inte pålitlig

– Patienter med mätbara troponinvärden borde därför utredas. Det kan göras enkelt i primärvården med exempelvis ultraljud av hjärtat, vilket kan påvisa hjärtsjukdom, säger Martin Holzmann.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida