Sjuksköterskeflykten

Operationer ställs in i Helsingborg

Operationer ställs in i Helsingborg
Tidigare har det varit bristen på vårdplatser som lett till inställda operationer i Helsingborg. Nu ställs ännu fler in på grund av bristen på narkossjuksköterskor. Foto: Anders Olsson

Bristen på narkossjuksköterskor gör nu att Helsingborgs lasarett tvingas ställa in 30-40 operationer i veckan. Det välkomnas av personalen. Men hotet om massuppsägningar hänger fortfarande i luften.

– Vi har krävt att man måste dra ner på verksamheten för att vi ska få vårt akuta behov av återhämtning tillgodosett. Men det har tagit tre år att få ledningen att lyssna på oss. Det är först efter att de lokala medierna har börjat skriva om situationen som ledningen börjat agera, säger narkossjuksköterskan Anders Lundius.

Med neddragningen anser han att bemanningen blir hyfsad, men med hjälp av pensionärer, timanställda och bemanningssjuksköterskor.

Bra för personalen

– Det är inte bra för patienterna, men verksamheten måste anpassas för att vi inte ska arbeta ihjäl oss, säger Anders Lundius.

Sedan årsskiftet har mer än en tredjedel av narkossjuksköterskorna lämnat sjukhuset på grund av de dåliga arbetsvillkoren. I slutet av februari skrev narkossjuksköterskorna ett brev till region- och sjukhusledningarna samt regionpolitikerna där de varnade för att verksamheten hotar att bryta samman om inget görs åt den ohållbara situationen.

”Varningssignalerna om att verksamheten drivs alltför hårt och sliter ut personalen har varit mycket tydliga men har prioriterats lägre än begrepp som uppdrag, vårdproduktion och flöden”, skrev de.

Krävt kortare arbetstider

De har bland annat krävt 3 000 kronor mer i lön som kompensation för den tunga arbetsbördan. Men de har också krävt kortare arbetstid, vilket arbetsgivaren hittills sagt blankt nej till.

– För varje timme som man skulle korta krävs det tillsättning av en tjänst för att ersätta. Det går inte för dilemmat är att det råder allmän brist på sjuksköterskor, säger Yvonne Augustin (S) som är ordförande i sjukvårdsnämnd Sund, dit Helsingborgs lasarett tillhör.

Anders Lundius förstår inte det resonemanget.

– Det stämmer ju bara om man inte vill nyrekrytera eller bemanna upp. För varje timme som de minskar ökar möjligheterna att rekrytera. De flesta av dem som slutat är villiga att komma tillbaka om bara arbetsvillkoren blir bättre.

Om inte arbetstiderna förändras och lönerna höjs är han övertygad om att ännu fler snart kommer att säga upp sig.

– Det finns risk för att det slutar med en massuppsägning.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida