Barnsjukvård

Prisas för att de gör barnen trygga inför operation

Prisas för att de gör barnen trygga inför operation
För andra gången prisades barnsjuksköterskorna Nina Heinrich och Emma Westin för sitt arbete med att göra barn trygga inför operation.

Barnsjuksköterskorna Nina Heinrich och Emma Westin kammade i fredags hem Region Kronobergs kvalitetspris 2019 för sitt arbete med att skapa trygghet för barn som ska sövas och opereras.

– Det kändes ganska overkligt. Det var så många bra bidrag. Jag hade valt ut ett som jag var säker på skulle vinna. När det inte gjorde det utan priset gick till oss blev jag jätteförvånad. Så det var jätte, jätte, jätteroligt, säger en sprudlande glad Emma Westin när Vårdfokus når henne på telefon.

Liksom sin kollega Nina Heinrich är hon specialistutbildad barnsjuksköterska. Hon har dessutom en specialistutbildning i anestesi.

Båda arbetar på barn- och ungdomsklinikens barndagvård på Centrallasarettet i Växjö. Sedan 2016 har de drivit ett projekt där de med hjälp av olika förberedelser göra barn tryggare inför planerade operationer.

Prisats tidigare

Det är andra gången de prisas av regionen för sitt arbete. För två år sedan, 2017, vann de Drivbänkspriset för samma projekt.

– Förr gav vi 98 procent av alla barn som skulle opereras Midazolam (lugnande och sövande läkemedel) innan vi körde iväg dem till operation. I dag har den siffran sjunkit till 16 procent. Barnen mår mycket bättre efteråt och minns vad som hände innan de sövdes, säger Nina Heinrich.

Barndagvården har bland annat jobbat med bildstöd, olika typer av barnanpassade operations- och anestesifilmer och förberedelsebesök på anestesin.

Även inneliggande barn

– Vi började hos oss på barndagvården, men nu förbereds även de barn som är inneliggande på avdelningen på samma sätt, säger Nina Heinrich som tidigare uppmärksammats för ett annat arbete som gick ut på att göra barn tryggare inför undersökning i magnetkamera. Bland annat genom att låta dem träna sig i en lektunnel med inspelat ljud från den riktiga MR-kameran.

Förutom äran att ha vunnit årets kvalitetspris har Emma Westin och Nina Heinrich också fått en check på 50 000 kronor som de ska använda för att utvecklas ytterligare i yrket.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida