rättsligt

Rättegång om stroke som kallades ”kulturell svimning”

Rättegång om stroke som kallades ”kulturell svimning”

Ambulanssjuksköterskan bedömde att mannen spelade medvetslös, varför tillståndet prioriterades ner. Mannen fick svåra skador och avled senare. Nu har rättegången inletts efter att Västra Götalandsregionen stämts av Diskrimineringsombudsmannen.

Händelsen inträffade hösten 2017 och fick stor medial uppmärksamhet. Mannen, som var läkare och av sudanskt ursprung, hade under en fotbollsmatch krockat med en annan spelare. Dagen efter incidenten började han bli allvarligt sjuk. När ambulansen, som skickats ut med högsta prioritet, anlände till bostaden var han medvetslös.

Ambulanssjuksköterskans bedömning var dock att mannen inte var så sjuk som det verkade, varför omhändertagandet prioriterades ner. I journalen skrev ambulanssjuksköterskan att mannen ”spelar medvetslös” och att det rör sig om en ”kulturell svimning”.

Mannen fördes till akutmottagningen på Östra sjukhuset i Göteborg. Där fick han vänta i cirka 90 minuter på läkarundersökning, då han inte ansågs vara prioriterad. Det bidrog till att upptäckten av den hjärnblödning mannen drabbats av försenades. Han vårdades under lång tid på sjukhus för svåra neurologiska skador och avled senare i sviterna av en lunginflammation.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har kritiserat både sjuksköterskan och akutmottagningen för brister i bedömningen och omhändertagandet. Ambulanssjuksköterskan kritiserades även för de uttryck som användes i journalen.

I slutet av 2019 lämnade Diskrimineringsombudsmannen, DO, in en stämningsansökan till Göteborgs tingsrätt och yrkade på att Västra götalandsregionen ska betala 600 000 kronor till mannens dödsbo. Att DO stämde huvudmannen och inte sjuksköterskan beror på hur diskrimineringslagen är utformad. DO stämmer aldrig privatpersoner.

”Stark bevisning”

I går inleddes förhandlingarna i tingsrätten. Det väntas bli ett omfattande mål som kommer ta fem dagar. Tio vittnen och fyra sakkunniga är kallade till rätten.

– Diskriminering handlar ofta om mentala processer, medvetna eller omedvetna. Men här har vi också en notering, svart på vitt. Vi menar att detta är stark bevisning. Men dessutom tycker vi att det är så stor skillnad i hur rutinerna är skrivna och hur det faktiskt gick till i det här fallet, säger Martin Mörk, chef för DO:s processenhet, till Dagens Nyheter.

Inte diskriminering enligt regionen

Västra götalandsregionen har medgett att journalanteckningarna var olämpliga men bestrider alla anklagelser om diskriminering. Regionen menar att mannens hjärnblödning var ovanlig och att han inte uppvisade de typiska symtomen.

— Alla som varit inblandade önskar sig att förloppet hade blivit ett annat. I efterhand kan man se att det hade behövts en urakut operation. Men det betyder inte att det som hänt berodde på diskriminering, sa regionens jurist Christoffer Monell under den första förhandlingsdagen, rapporterar DN.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida