sjuksköterskebrist

Regeringen vill ge undersköterskor snabbspår till sjuksköterskeyrket

Regeringen vill ge undersköterskor snabbspår till sjuksköterskeyrket
Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro säger att det inte finns några genvägar för att lösa problemet med bristen på sjuksköterskor. Foto: Maria Ejd.

”Det här är verkligen inte lösningen på sjuksköterskebristen”, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro om regeringens förslag att utreda en förkortad sjuksköterskeutbildning för undersköterskor.

Det finns stora behov av kompetent personal inom vården och det krävs fler åtgärder för att komma till rätta med bristen på sjuksköterskor och annan vårdpersonal i hela landet, skriver regeringen i ett pressmeddelande. Därför föreslås att en utredning ska se över hur man kan skapa fler vägar till att bli sjuksköterska och hur undersköterskor ska kunna tillgodoräkna sig tidigare kunskaper och därmed snabbare kunna vidareutbilda sig till sjuksköterskor.

Förslaget om att utreda hur fler ska kunna utbilda sig till vårdyrken, framför allt sjuksköterska, läggs fram av regeringspartierna tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna i budgeten. Utredningen kommer att kosta fem miljoner kronor årligen under två år. Men Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro tycker att det är slöseri med skattemedel att utreda den här frågan.

Missa inga nyheter! Prenumerera på Vårdfokus nyhetsbrev

Lönar sig dåligt

— Jag blir orolig om regeringen tror att det här är lösningen på sjuksköterskebristen. Vi vet ju att det inte handlar om detta. Det är helt andra problem som gör att sjuksköterskor lämnar yrket redan efter några år och att undersköterskor väljer att inte utbilda sig till sjuksköterskor, säger Sineva Ribeiro.

Hon framhåller att det redan i dag finns möjligheter för undersköterskor att få sina kunskaper validerade och att söka in på sjuksköterskeutbildningen. Och att det vore bra om erfarna undersköterskor kunde komplettera sina kunskaper med ett bas-år för att kunna komma in på högskolan.

— Men jag har hört så många undersköterskor säga ”varför ska jag göra det?” De får ett mycket större ansvar och många gånger knappast högre lön. Det borde vara självklart att vilja skaffa sig mer kunskap även inom sjukvården. Det är bra om fler undersköterskor vidareutbildar sig och det borde vara ett naturligt karriärsteg – men för en undersköterska lönar det sig för dåligt att bli sjuksköterska.

Risk för A och B-lag

Att förkorta sjuksköterskeutbildningen för undersköterskor ser Sineva Ribeiro som otänkbart.

— Det är oerhört viktigt att hålla legitimationen och kunskapsnivån högt. Det finns mycket forskning som visar att ju fler sjuksköterskor med hög kompetens vi har, desto färre vårdskador får vi. Risken med att ge vissa en kortare utbildning är att vi får ett A- lag och ett B-lag.

Sineva Ribeiro poängterar att det inte finns några genvägar till att lösa sjuksköterskebristen.

— Regeringen försöker hitta en billig lösning på det här problemet. Vi vet vad som krävs. Det krävs bra villkor och god arbetsmiljö både för att sjuksköterskor ska stanna i vården och för att undersköterskor ska vilja vidareutbilda sig.

Har tappat förtroendet

Under helgen har Sineva Ribeiro haft kontakt med medlemmar som är upprörda över regeringens förslag.

— De känner återigen att de inte blir lyssnade på. Man har tappat förtroendet både för politiken och för arbetsgivaren, säger hon.

Det är inte första gången ett sådant här förslag väcks. För ett par år sedan var det personallandstingsrådet i Stockholm, Peter Carpelan (M), som ville ge undersköterskor ett snabbspår till sjuksköterskeyrket.

Läs också: Förslag om snabbspår för undersköterskor sågas

I Stockholm och i Dalarna har man satsat på att erbjuda undersköterskor betald utbildning till sjuksköterska, det handlar dock inte om någon förkortad utbildningsvariant.

Läs mer: Erbjuds betalning under utbildningen till sjuksköterska

Läs mer: I Dalarna ska 30 undersköterskor bli sjuksköterskor

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida