Italien

Misstänks ha fejkat vaccinationer till tusentals italienska barn

Misstänks ha fejkat vaccinationer till tusentals italienska barn
Sjuksköterskan misstänks ha låtsas ge injektioner med vaccin. I verkligheten var troligen sprutorna tomma. Arkivbild TT

En sjuksköterska i Italien anklagas för att ha låtsats ge vaccinationer till ett mycket stort antal barn. Detta samtidigt som en intensiv debatt blossat upp i landet kring vaccinationer. Landet plågas för närvarande av en mässlingsepidemi.

Nyheten om de fejkade vaccinationerna har inte bara spritts i italienska medier utan även utomlands. Exempelvis beskriver New York Times hur sjuksköterskan misstänks ha låtsats vaccinera barn under hela sex år. Efter att de italienska hälsovårdsmyndigheterna har kunnat konstatera att många av barnen saknar skydd mot exempelvis stelkramp, polio, hpv och mässlingen erbjuds nu uppemot 7 000 av dem att bli omvaccinerade.

Varför sjuksköterskan har låtsats vaccinera barn är ännu inte klarlagt. Sjuksköterskan har själv inte erkänt utan har hänvisat till att vaccinerna måste ha förvarats i fel temperatur eftersom de uppenbarligen inte gett barnen något skydd. I italienska medier har dock misstankar om att sjuksköterskan inte litar på vacciner förts fram som skäl till att barnen inte fått sina sprutor.

Avslöjandet kommer samtidigt som en intensiv debatt pågår i Italien kring för- respektive nackdelar med vaccinationer. Just nu pågår en mässlingsepidemi. Ju färre som vaccinerar sig desto större blir risken för att annars sällsynta men allvarliga sjukdomar ska sprida sig.

Enligt New York Times har så många som 1 793 fall av mässling rapporterats i Italien sedan början av året.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida