Utredda fall

Kritiserad sjuksköterska anmäler Ivo till JO

En ambulanssjuksköterska i Sundsvall kritiserades av Inspektionen för vård och omsorg för att inte ha kört en tioårig pojke till sjukhus efter en trafikolycka. Men själv fick sjuksköterskan ingen möjlighet att yttra sig om händelsen.

”I detta ärende förbises en hel del fakta angående händelsen och det som målsäganden har uppgett verkar tas som en sanning. Och har man bara en sida av historien så är det lätt att det är den som blir en sanning”, skriver sjuksköterskan, som nu har anmält Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, till Justitieombudsmannen, JO.

Målsäganden är i det här fallet föräldrarna som, efter en olycka där deras då tioåriga son blev påkörd av en taxibuss i centrala Ånge, anmälde ambulansföretaget Falck Ambulans till Ivo.

Mamman körde själv till sjukhuset

Ambulansen var snabbt på plats efter olyckan, men enligt föräldrarna bedömde ambulanssjuksköterskan att pojken inte behövde köras till sjukhus. Efter att han blivit sämre vände sig mamman till en vårdcentral, där hennes son inte heller ska ha fått hjälp. Då körde hon sonen till ett sjukhus tio mil bort, där han vårdades ett dygn på grund av hjärnskakning.

I januari i år kom Ivo med sitt beslut. Sjuksköterskan kritiserades för att ha utsatt pojken för en risk genom att inte transportera honom till en vårdinrättning för vidare undersökning och observation.

Visste inte att anmälan gjorts

När Ivos beslut landade i sjuksköterskans brevlåda, blev han minst sagt förvånad. Dels för att han inte hade underrättats om att Ivo utredde hans roll i händelsen, dels för att han inte hade getts någon möjlighet att svara på föräldrarnas anklagelser. Trots att det i Ivos beslut stod att berörd ambulanspersonal hade fått yttra sig.

”Jag har alltså blivit anmäld, granskad och dömd, helt utan min vetskap. Jag tycker detta är ett fruktansvärt övergrepp på mina rättigheter, skriver sjuksköterskan i sin anmälan till JO.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida