Sjuksköterska förgiftade 22 patienter

Sjuksköterska förgiftade 22 patienter
Mannen sprutade i smyg in insulin i kokasaltslösningar och ampuller som andra sjuksköterskor sedan gav patienterna. Arkivbild: Mostphotos

Dömd till fängelse i minst 35 år av brittisk domstol efter en rättegång som pågått i tre månader.

Det tog tre år för den brittiska polisen att lösa gåtan med att så många patienter under kort tid hade blivit förgiftade på två av avdelningarna vid Stepping Hill Hospital i Stockport, strax söder om Manchester.

Förgiftningarna skedde mellan juni 2011 och januari 2012.

De allra flesta överlevde, men två dog och en blev allvarligt hjärnskadad, enligt brittiska BBC.

Annan misstänkt först

Först misstänktes en kvinnlig sjuksköterska för att ha begått brotten, som mest riktades mot äldre och mulitsjuka patienter. Efter sex veckor frikändes hon och släpptes ur häktet.

Senare visade det sig vara en 49-årig manlig sjuksköterska, och tvåbarnsfar, som hade förgiftat patienterna. Bland annat genom att i smyg spruta in insulin i koksaltslösningar och ampuller som andra sjuksköterskor sedan gav patienterna, ovetandes om att lösningarna hade manipulerats.

Bland annat hittades ett handskrivet brev hemma hos i sjuksköterskans bostad i vilket han förklarade att ”en ängel hade förvandlats till en elak person” och ”där finns en djävul i mig”.

Legitimationen ifrågasatt

När domen föll häromdagen visade den manliga sjuksköterskan inga som helst tecken på att vara känslomässigt berörd, enligt BBC.

Under utredningens gång har det även ifrågasatts om mannen över huvud taget var sjuksköterska. När polisen åkte till Manila i Filippinerna, där mannen ursprungligen kommer ifrån, fann de att han hade två sjuksköterskecertifikat som inte stämde överens med varandra.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida