Sjuksköterska hittad död efter att uppgifter om kunglig graviditet lämnats ut

Den sjuksköterska vid ett sjukhus i London som kopplade fram två australiska radiopratare när de utgav sig för att vara drottning Elizabeth och prins Charles har hittats död. Sjuksköterskan lät sig luras och kopplade in samtalet. Hertiginnan Kate Middleton vårdades för graviditetsillamående och uppgifter om hennes graviditet kom ut.  Nu är kritiken stark mot radiopratarna. Själva säger de att de aldrig trodde att deras tilltag kunde få så stora följder.

10 december 2012

Det var sjuksköterskan Jacinta Saldanha som svarade i telefonen på King Edward VII:s sjukhus när radiopratarna ringde. Hon kopplade vidare telefonsamtalet till en kollega, som i sin tur lämnade ut uppgifter om hertiginnan av Cambridges hälsotillstånd. Jacinta Saldanha uppges ha tagit mycket illa vid sig över det som hänt och hittades död i fredags.

”Hängiven och omtänksam”

Nyheten om dödsfallet spreds över världen i helgen. Många reaktioner har kommit, bland annat från sjuksköterskeorganisationen Royal college of nursning, RCN:

”Det här är en tragisk nyhet och våra tankar går till familjen till Jacinta Saldanha. Det är djupt sorgesamt att ett enkelt mänskligt fel på grund av en grym bluff kunde leda till döden av en hängiven och omtänksam sjuksköterska”, kommenterar Peter Carter, högsta chef på RCN.

Försvarar sig

Även brittiska kungahuset har uttalat sin sorg över dödsfallet och världens blickar vänder sig mot Mel Greig och Michael Christina. Radiopratarna försvarar sig med att de aldrig kunde tro att ett, som de säger, oskyldigt telefonsamtal kunde få sådana allvarliga konsekvenser.

– Det går inte en minut utan att vi tänker på hennes familj och vad de måste gå igenom, och tanken på att vi kan ha spelat en roll i det är fruktansvärt, säger Mel Greig, rapporterar den brittiska nyhetskanalen BBC.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida