Ambulansolycka

Sjuksköterska skadad när ambulans väjde för hjort

Sjuksköterska skadad när ambulans väjde för hjort
Plötsligt sprang en hjort upp på vägen. Ambulansen tvärnitade och ambulanssjuksköterskan for framåt i bilen och skadade ryggen. Arkivbild: Getty images.

Samtidigt som sjuksköterskan tog av sig säkerhetsbältet i ambulansen för att undersöka patienten tvärnitade bilen för att inte krocka med en hjort. Sjuksköterskan slungades framåt i bilen och skadade tre ryggkotor.

13 augusti 2019

– Vi har en policy som säger att vi ska försöka sitta bältade. Men vi kan tyvärr inte alltid göra det, säger Thomas Bernanker Lundaahl, enhetschef vid ambulansstationen i Nyköping.

Olyckan inträffade förra fredagen. Ambulansen var på väg med en patient från Björnlunda till sjukhuset i Nyköping. 

Skulle kolla blodsocker

Ambulanssjuksköterskan som satt bak i sjukhytten skulle kontrollera blodsockret på patienten. För att nå utrustningen var han tvungen att för en kort stund knäppa av sig säkerhetsbältet.

I samma ögonblick som han gjorde det sprang en hjort upp på vägen. När ambulansföraren tvärbromsade bilen för att inte krocka med djuret for ambulanssjuksköterskan med stor kraft framåt i bilen med huvudet före.

Sjuksköterskan hämtades upp av en annan ambulans som körde honom till sjukhuset. Där konstaterades att han hade drabbats av tre kompressionsfrakturer i ryggen.

Skadorna behövde inte opereras. Sjuksköterskan skrevs ut på söndagen och sjukskrevs i tolv veckor.

Läs också: Dålig kunskap om ambulansolyckor

Slapp operation

– Trots omständigheterna gick det väl. Om frakturerna läker som de ska bör han inte få några men av olyckan, men det vet man ju aldrig, säger Thomas Bernanker Lundaahl.

En anmälan är gjord till Arbetsmiljöverket.

– Vi kommer att göra en analys av händelsen för att se vad vi kan göra för att dels förbättra vårdsituationen i sjukhytten, dels undvika sådana här otursamma olyckor i framtiden, säger Thomas Bernanker Lundaahl.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida