Södertälje

Inget formellt fel ta ut 170 000 kronor i månadslön

Inget formellt fel ta ut 170 000 kronor i månadslön
Enligt sjukhusledningen begick den chefssjuksköterska som kvitterade ut stora lönebelopp genom att jobba extra inga oegentligheter. Arkivbild: Getty Images

En intern utredning vid Södertälje sjukhus visar att den chefssjuksköterska som fick ut så mycket som 170 000 kronor i månadslön på grund av all övertid inte gjorde något olagligt. Men nu ses systemet över så att något liknande inte ska kunna inträffa igen.

Som Vårdfokus tidigare berättat har en chefssjuksköterska vid Södertälje sjukhus tidvis jobbat så mycket övertid och förskjuten tid att han stundtals kunnat kvittera ut mycket höga månadslöner, som mest 170 000 kronor under en månad.

Har inte fuskat

– I grunden handlar det om en chef som på eget bevåg varit ”kreativ i sin schemaläggning” i form av förskjuten arbetstid. Han har arbetat alla de här tiderna men mer gått in som arbetstagare än som arbetsledare. Han har utnyttjat extrapassersättningar, sommarersättningar och liknande på ett för honom ganska fördelaktigt sätt, säger Sven Klaesson, tillförordnad vd på Södertälje sjukhus.

Han betonar dock att chefssjuksköterskan har arbetat mycket och på det sättet fått upp sin lön ordentligt, bland annat eftersom han delvis utgått från den grundlön han har haft som chef. Han har alltså inte fuskat till sig en hög lön.

– Så här vill vi naturligtvis inte att våra chefer jobbar. Självklart kan de ibland hoppa in i det kliniska arbetet, men inte systematiskt så som har skett i det här fallet, säger Sven Klaesson.

Handlat i god tro

Samtidigt betonar han att chefssjuksköterskan inte ensam kan lastas för att det har blivit som det har blivit.

– Det är vårt ansvar att systemet inte har larmat och att vi som arbetsgivare inte har haft kontroll. Själv har chefssjuksköterskan uppgett att han arbetat på det här sättet i god tro för att det rått brist på personal.

I medierna har det sagts att chefssjuksköterskan själv skulle ha attesterat sina egna löneutbetalningar?

– Ja, det beror på hur man placeras i vårt HR-system, som chef eller som arbetstagare. Där hittade vi brister som vi nu sett över.

Initialt sades det att chefssjuksköterskan tog extraturer som egentligen undersköterskor lika gärna hade kunnat sköta?

– Det har vi inte kunnat verifiera. Vad det handlat om är att det funnits lediga pass i verksamheten. Han har jobbat som sjuksköterska. Men ett alternativ till att han gick in kunde ha varit att låta en undersköterska täcka för sjuksköterskan eller beordra in en sjuksköterska.

Kommer chefssjuksköterskan att bli återbetalningsskyldig?

– Nej, han har ju jobbat de här passen. Och som sagt så har ansvaret inte bara legat på honom utan också på oss som arbetsgivare.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida