Utveckling i yrket

Sjuksköterskan som greppar skalpellen själv

Sjuksköterskan som greppar skalpellen själv
Susanne Larsson opererar bort hudförändringar och hudcancer på kirurgmottagningens operationssal. Bild: Reino Jillker

Susanne Larsson opererar bort hudförändringar och hudcancer. Efter att ha assisterat kirurgerna i 15 år tyckte de att det var dags för henne att ta över en del av operationerna.

25 september 2017

Susanne Larsson är sjuksköterska på Sunderby sjukhus kirurgmottagning i Norrbotten. De senaste åren har hon utökat sitt arbete med att börja operera bort hudförändringar på patienter under lokalbedövning.

Hon har arbetat på mottagningen i 15 år, som kontaktsjuksköterska, med tidsbokning och rådgivning. En av arbetsuppgifterna har också alltid varit att assistera vid de ingrepp plastikkirurgerna gör på mottagningens två operationssalar.

– Plötsligt en dag sa de ”nu är det dags för dig att börja”. Jag var med på det på en gång, det kändes helt naturligt eftersom jag lärt mig hur de gör genom att titta och lyssna på deras resonemang i många år.

Har skriftlig delegering

Hon fick gå en intensivkurs med en av kirurgerna och lära sig hantverket.

– Jag hade inte skurit genom hud tidigare, och behövde öva på handgreppen. Jag lärde mig blodstilla med diatermi och att sy i två lager för att ärren ska bli diskreta. Jag opererade många under handledning, innan jag satte igång själv.

Sedan fick hon en skriftlig delegering av verksamhetschefen. Hon håller i hela ledet, tar emot remisserna från hälsocentraler och andra kliniker och bokar in tid för ingreppet. Vid ingreppet är det hon som bedövar, opererar, syr och skicka iväg PAD-provet.

Vill operera mer

Det gäller hudförändringar och olika typer av diagnostiserad hudcancer från halsen och nedåt på kroppen.

– Jag har alltid någon att rådfråga. Men det mesta känns självklart eftersom jag redan följt arbetet så länge. Jag tycker att det är jättekul och önskar att jag hade mer tid än en halvdag i veckan till att operera.

Sedan en tid delar hon på mottagningsarbetet med en annan sjuksköterska, så möjligen kommer mer tid att frigöras. Men Susanne Larsson är också kontaktsjuksköterska för patienter med malignt melanom i Norrbotten.

Inte fått den lön hon önskat

Genom att hon fått sin nya arbetsuppgift har plastikkirurgerna avlastats från den och fått mer tid till svårare operationer. Fenomenet när yrkesgrupper i vården tar över mer avancerade arbetsuppgifter från en annan yrkesgrupp brukar kallas taskshifting eller jobbglidning.

Har du fått högre lön då också?

– Nej, jag har inte fått vad jag önskat. Det får vi fortsätta att diskutera i kommande löneförhandlingar.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida