Internationellt

Studentprotester i Storbritannien

Studentprotester i Storbritannien
Sjuksköterskestudenter i England protesterar 2016 mot att de inte längre får stipendier för att kunna studera utan måste ta lån. Foto: Garry Knight/Flickr.

Sedan den brittiska regeringen ersatte sjuksköterskestudenternas lön med lån för två år sedan kämpar många med att få ekonomin att gå ihop. Nu verkar det som att regeringen håller på att tänka om.

22 november 2018

Tidigare fick sjuksköterskestudenter och barnmorskor ett årligt stipendium från NHS, National Health Service, som ansvarar för den statliga sjukvården. Men det avskaffades av regeringen 2016 och ersattes med samma typ av lån som gäller för andra studenter.

Det gjordes som ett sätt att spara pengar, men också för att kunna göra det möjligt at ta in fler sjuksköterskestudenter. Stipendiet, som var mellan 11 000 och 45 000 kronor per år utifrån individuell bedömning, räckte bara till att utbilda ett begränsat antal sjuksköterskor. Bristen på sjuksköterskor är stor i Storbritannien och antalet utbildningsplatser behöver utökas kraftigt.

Sjuksköterskornas fackliga organisation RCN, Royal College of Nursing, har protesterat skarpt mot de indragna stipendierna. De menar att många nu aldrig kan fullfölja drömmen om att bli sjuksköterska. Studierna är tuffa och kräver mycket praktik, vilket gör det svårt för sjuksköterskestudenter att jobba extra på andra jobb för att finansiera sina studier.

Debatt i parlamentet

I går debatterades frågan i det brittiska parlamentet och samtidigt protesterade sjuksköterskestudenter utanför.

Den nya brittiska hälsoministern, Stephen Hammond, backade då i frågan och sa att han kan tänka sig att återinföra stipendierna eller införa ett nytt ersättningssystem efter att ha sjuksköterskestudenterna berätta om sina ekonomiska problem, skriver Nursing Times.

Enligt Hammond behöver det göras mycket mer för att få fler att söka sig till sjuksköterskeutbildningarna. Han hänvisade till att regeringen kommer att börja arbeta med förslag från RCN och att det inom en månad kommer en strategi som ska säkra den framtida kompetensförsörjningen av sjuksköterskor.

Behövs en miljard

RCN har startat kampanjen #FundOurFuture där de argumenterar för att regeringen ska investera en miljard pund per år i sjuksköterskeutbildningarna – vilket skulle motsvara den summa som togs bort 2016.

RCN hävdar också att sedan stipendierna togs bort har antalet sjuksköterskor på utbildningarna minskat – i stället för att öka som regeringen ville.

Att Storbritannien lämnar EU har också fått till följd att det finns en stor osäkerhet kring villkoren för sjuksköterskor som kommer från andra länder för att arbeta inom den brittiska sjukvården.

Läs också: Sjuksköterskor från EU ratar Storbritannien efter brexit

Det kan leda till att problemen med kompetensförsörjningen ökar snabbare. I dagsläget räknar man med att det saknas mellan 35 000 och 42 000 sjuksköterskor i Storbritannien.

Läs också: Var tionde sjukskötersketjänst i England vakant

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida