arbetsmiljö

Värmen orsakade många arbetsmiljöproblem i vården

Värmen orsakade många arbetsmiljöproblem i vården
Personal och patienter inom flera delar av vården har i sommar vistats i lokaler där temperaturen legat kring 30 grader. Det har fått Arbetsmiljöverket att rycka ut ovanligt många gånger. Arkivbild: Gett Images

Under sommaren har Arbetsmiljöverket kopplats in ovanligt många gånger för att hantera extrem värme på arbetsplatser. Inte minst inom äldrevården har det varit jobbigt.

– Jag är inte alls förvånad över det. Tidigare har det varit en vecka med värme, och då har man stått ut med det. Men när det börjar bli två, tre eller fyra veckor så är det mycket svårare. Och då måste man på förhand ha tänkt igenom, hur ska vi handskas med det här, säger Gunnar Åhlander, handläggare på Arbetsmiljöverket, till Sveriges Radio.

Under perioden juni till mitten av augusti kopplades myndigheten in vid minst elva tillfällen. Det kan jämföras med tre tillfällen under förra sommaren. 

Farliga arbetsuppgifter

En av de som tillkallade Arbetsmiljöverket är la Belinda Mattsson, skyddsombud på ett äldreboende i Borlänge. Hon la ett skyddstopp på städ och arbete i dusch, som hon ansåg blev för farligt att genomföra i hettan.

– I duschen kan det bli 45 grader. Där står du med gummistövlar och plastförkläde. Sen ska man ut och jobba i 30 grader på avdelningen. Värmen påverkar både fysiskt och psykiskt, säger hon till Sveriges Radio.

Arbetsmiljöverket hävde skyddsstoppet efter några dagar, men la fram krav på åtgärder. I flera fall har det handlat om att arbetsgivaren måste ha en beredskap för värmen, och tillgång till fläktar eller annan kylutrustning.

Uppdaterar sin handlingsplan

Även inom äldrevården och hemtjänsten i Umeå kommun har det varit en tuff sommar. De dåliga förutsättningarna gjorde att tre personer fick skickas till sjukhus, men de tycks ha återhämtat sig bra.

– Det har blivit väldigt varmt i lokalerna och vi har inte haft AC-aggregat eller fläktar i den mån vi skulle ha behövt. Den största risken är att mediciner kan förstöras om de är i för höga temperaturer under en längre tid, säger AnnGerd Töyrä, medicinskt ansvarig sjuksköterska inom Umeå kommun, till SVT Nyheter Västerbotten.

Nu ska kommunen uppdatera sin handlingsplan för långa perioder med hög värme. Dessutom kommer det till nästa sommar att finnas extra klimatanläggningar och fläktar.

Problem på flera håll

Vårdfokus har tidigare berättat att operationer i bland annat Sollefteå och Stockholm har skjutits upp på grund av den höga luftfuktigheten, som gjorde att steriliteten i operationssalarna inte kunde garanteras.

Under sommaren har flera medlemmar ringt till Vårdförbundet Direkt och berättat att det varit alldeles för varmt på arbetsplatsen.

Läs också: Värmen olidlig på akuten i Lund

Arbetsgivarens ansvar

I Sverige finns det ingen lag som anger en övre gräns för hur varmt det får vara på en arbetsplats. I Arbetsmiljöverkets föreskrifter används begreppet neutralt klimatområde, som omfattar intervallet 10-30 grader. Vid högre inomhustemperaturer än 30 grader påverkas arbetsförmågan.

Arbetsgivaren har huvudansvaret för att se till att klimatet i arbetslokalerna följer reglerna. Om arbetsgivaren inte löser problemet kan skyddsombudet kontakta Arbetsmiljöverket, som kan ingripa genom att besluta om ett föreläggande eller förbud. Men då ska det vara en allvarlig risk för liv och hälsa.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida