Helsingborg

Sjuksköterskorna på op får sämre arbetstider

Sjuksköterskorna på op får sämre arbetstider
Per Ekdahl är besviken på ledningen.

Arbetsgivaren står på sig. Inom kort kommer den kvotbaserade arbetstidsmodell som infördes för att hejda sjuksköterskeflykten från operation i Helsingborg att skrotas. Mot personalens vilja ersätts den med det regionala nattavtal som gäller för flertalet andra sjuksköterskor i regionen.

– Ja, vad ska man säga. Vi kommer att bli ersatta med en höjd grundlön på mellan 100 och 2 000 kronor beroende på hur mycket jour vi har. Efter att beskedet gavs från arbetsgivaren för en dryg vecka sen har redan ett par sjuksköterskor sagt upp sig, säger Per Ekdahl som är förtroendevald för Vårdförbundet på arbetsplatsen.

Som Vårdfokus tidigare berättat införde arbetsgivaren för cirka ett år sedan en kvotbaserad arbetsmodell för operations- och narkossjuksköterskorna vid Helsingborgs lasarett. Genom att ge dem mer tid för återhämtning hoppades man hejda den personalflykt som pågick, vilket också lyckades.

Efter att Vårdförbundet tillsammans med Region Skåne kommit överens om ett regionalt arbetstidsavtal som kortar arbetstiden för dem som jobbar natt har arbetsgivaren beslutat att införa det i stället.

Trots att Vårdförbundet sagt sig vara berett att förhandla fram en särskild arbetstidsmodell för regionens operativa enheter väljer alltså arbetsgivaren att införa det regionala nattavtalet på operation i Helsingborg.

Enligt Per Ekdahl kommer de som jobbar natt att få jobba ett par timmar mer i veckan. De som har blandad tjänstgöring får arbeta mellan 20 och 30 fler timmar på tio veckor.

Medarbetarna befarar nu att arbetsmiljön kommer att försämras och att det kan leda till att ännu fler börjar söka sig från verksamheten igen.

Det nya schemat börjar gälla från den 13 november. 

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida