Skärpta krav på Skånes bemanningsföretag i sommar

Skärpta krav på Skånes bemanningsföretag i sommar
Facket har fått med sig Region Skåne när det gäller villkor för sjuksköterskor från bemanningsbolag, berättar Ywonne Björkman. Foto: Daniel Nilsson.

Lika bra villkor för hyrpersonal som för vanliga anställda är ett krav när Region Skåne anlitar nya bemanningsföretag i sommar.

Efter påtryckningar från Vårdförbundet anlitar Region Skåne bara bolag som garanterar att deras sjuksköterskor är försäkrade i Sverige och har löner som motsvarar skånska sjuksköterskors.

Regionen tvingas anlita fler bemanningsföretag än dem de redan har avtal med för att klara sommaren. I upphandlingsskedet finns stora möjligheter att ställa krav på de företag som vill ingå avtal.

Anställda saknar kollektivavtal

Ett bolag som sagt sig kunna leverera hyrsjuksköterskor är Orange, som har sin personal anställd i ett företag i Litauen utan svenskt kollektivavtal.

– Med en bra kravlista på vad som ska gälla för dem som utför uppdrag för regionen får vi seriösa företag som tar hand om och respekterar sin personal, säger Ywonne Björkman från Vårdförbundet i Skåne. 

Få har brytt sig om villkoren

Hittills har omkring tio kommuner och landsting anlitat Orange. Få har ens försökt ta reda på detaljer kring deras anställningsvillkor.

– Om vården i Sverige är på väg att börja anlita fler sjuksköterskor från Europa, och framför allt från Europas mer fattiga länder, är det extra viktigt att ha tydliga regler för de sjuksköterskor som kommer hit, säger Ywonne Björkman.

Krav på bemanningsbolagen

  • Löner som minst motsvarar snittlönen för sjuksköterskor i Region Skåne.
  • Trygghetsförsäkringar enligt svenska avtal, och att pensionsavgifter betalas in.
  • Anställningsbevis ska visas upp.
  • Månadsredovisning av lön samt avdrag för till exempel boende.
  • Krav på meddelarfrihet, de anställda får inte beläggas med tystnadsplikt av sitt företag.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida