Coronaviruset

Skolsköterska i Malmö: ”Det känns inte tryggt”

Skolsköterska i Malmö: ”Det känns inte tryggt”
Annette Edengrand är skolsköterska på St Petri gymnasium i Malmö. Foto: Privat.

Omöjligt att hålla avstånd, elever som kommer till skolan sjuka och en ständig oro för den egna hälsan. Så beskriver Annette Edengrand, skolsköterska på St Petri gymnasium i Malmö, terminsstarten. ”Jag kan inte gå ut ur mitt rum utan att mötas av hundra elever”, säger hon.

3 september 2020

I förra veckan skickade Malmö stad ut ett pressmeddelande om att personer vid två av Malmös kommunala gymnasieskolor konstaterats smittade av covid-19. Det rör sig om elever i en klass på Borgarskolan och lärare på Heleneholms gymnasium, rapporterar flera medier.

Annette Edengrand är skolsköterska på St Petri gymnasium i Malmö och mycket oroad över situationen.

”Eleverna ser inte allvaret”

– Rektor på skolan har kämpat med näbbar och klor för att förbereda inför att eleverna skulle komma tillbaka i höst, men lokalmässigt är det katastrof. Eleverna kommer hit fast de är sjuka för de vill inte gå hem. De ser inte allvaret i detta, säger hon.

Missa inga nyheter! Prenumerera på Vårdfokus nyhetsbrev

Hon menar att skolan gjort allt man kunnat – satt upp information, ordnat med ett strikt schema för matsalen, uppmaningar om att inte åka kommunalt och att alla insparkslekar ska hållas utomhus.

– Men utrymmena är som de är och ungdomarna är ungdomar, de tycker det är toppen att äntligen få träffas i skolan igen. Jag kan inte gå ut ur mitt rum utan att mötas av hundra elever, säger Annette Edengrand.

Hon menar att det saknas information från den centrala elevhälsan i kommunen.

– Vi har fått läsa i tidningarna om att flera lärare drabbats av sjukdomen, och inte fått någon information om hur vi ska agera. Det känns inte bra att jobba i detta, jag har själv två döttrar med diabetes. Det känns inte tryggt för egen del eller för elevernas del. Det här är en pandemi och inget man skojar bort.

Distansundervisning varannan vecka

Agneta Fredin, enhetschef på centrala elevhälsan i Malmö stad, säger att man följer smittläget och håller tät kontakt med smittskyddet, och med rektorerna på respektive skolor.

– Generellt kan man vara olika mycket orolig, det ska man ha stor respekt för. Vi försöker stödja på det sätt vi kan med det material vi har. Det handlar framförallt om kontinuerlig information internt. Samordnande skolsköterska och verksamhetschef har dagligen kontakt med skolsköterskorna, säger Agneta Fredin.

Som exempel på material nämner hon informationsaffischer, men också stöd för hur man informerar en klass.

– Vi informerar varje vecka i ett nyhetsbrev alla medarbetare om vad förvaltningen gör och vilka beslut som tas med anledning av coronaviruset och utifrån de rekommendationer Folkhälsomyndigheten ger, säger Agneta Fredin.

I onsdags kom besked om att årskurs två och tre på St Petri till största delen kommer att undervisas på distans varannan vecka, en åtgärd som Annette Edengrand välkomnar.

– Jag tror att en hel del elever och personal kommer att känna sig tryggare av det, säger hon.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida