covidpandemin

Skolsköterskorna håller tummarna inför hösten

Skolsköterskorna håller tummarna inför hösten
Skolsköterskor i flera kommuner har protesterat mot att bli förflyttade till äldrevården. Foto: Istockphoto

Skolstartstider råder, och inom Riksföreningen för skolsköterskor minns man våren med viss vånda. På flera håll fick yrkesgruppen förfrågningar eller besked om förflyttningar till äldrevården. 

3 september 2020

När gymnasieskolorna höll stängt och äldrevården behövde personal bedömde flera kommuner att det var befogat att flytta på skolsköterskorna – trots att många av dem bävade inför arbetsuppgifter som de inte haft på många år, eller kanske aldrig.

Från Skåne i söder till Umeå i norr har Vårdförbundet tagit strid för att skolsköterskor ska slippa förflyttning – eller för att de åtminstone ska få ordentlig introduktion på de nya arbetsplatserna.

I Burlöv slog skolsköterskor larm om att elever riskerade att komma i kläm efter krav på förflyttningar. Monica Rat, ledamot i Vårdförbundets avdelningsstyrelse i Skåne, berättar att ett mindre antal skolsköterskor i kommunen fick gå en introduktion på två veckor i äldrevården vid sidan av sina ordinarie arbetsuppgifter under en period på totalt en och en halv månad. Något kommunen kallade för kompetenshöjande –  men det höll inte förbundet med om. Ärendena drevs sedan enskilt i varje fall av förbundet.

– Vi menade att en skolsköterska har en så särskild verksamhet att en kompetensutveckling i en annan riktning inte kommer att gagna vidare verksamhet inom just skolan, säger Monica Rat.

”Inte så lyckat experiment”

I Kristianstad i Skåne fick en handfull gymnasieskolsköterskor byta arbetsuppgifter tillfälligt, men de kunde gå tillbaka till sina ordinarie jobb innan sommaren kom och fick ut semester som planerat, säger Vårdförbundets avdelningsordförande Malin Tillgren.

– Det var ett inte så lyckat experiment, säger hon.

Missa inga nyheter! Prenumerera på Vårdfokus nyhetsbrev

Fick 80 000 i bonus

I Umeå kommun fick fyra skolsköterskor rycka in i äldreomsorgen i somras, efter att Vårdförbundet förhandlat fram en bonus på 80 000 kronor till dem. Kommunens ursprungliga beslut var att lotta in sex personer.

I Eskilstuna och Katrineholm blev skolsköterskor från både gymnasier och grundskolor flyttade till äldrevården, uppger Lena Lind, Vårdförbundets avdelningsordförande i Södermanland. Samtliga är tillbaka på sina ordinarie tjänster i dag. 

Även i Dalarna har Vårdförbundet drivit flera ärenden som gäller förflyttning av skolsköterskor till äldrevården.

— Vi hade några som kände att de verkligen inte klarar av det. De har arbetat med barn i hela sitt yrkesliv och aldrig tidigare inom äldrevården. Efter förhandlingar drog arbetsgivaren tillbaka förslaget om förflyttning och senareläggning av semestern för de berörda skolsköterskorna, berättar huvudskyddsombudet Tina Dahlman.

Efterfrågan från eleverna

Också i Uppsala fick skolsköterskor byta arbetsuppgifter, berättar Christina Stenhammar, kommunikatör på Riksföreningen för skolsköterskor och t f grundskolechef i kommunen.

Christina Stenhammar. Foto: Riksföreningen för skolsköterskor.

– I Uppsala kommun beslutades att majoriteten av skolsköterskorna på gymnasieskolorna skulle lånas ut till äldreomsorgen. Men utifrån att skolsköterskorna fortsatt hade uppdrag att genomföra vaccinationer och hälsosamtal, och att det fanns en stor efterfrågan från eleverna att få samtala med skolsköterskan, valde vi ändå att behålla flertalet skolsköterskor i tjänst, säger hon.

Det fanns också en oro kring kompetens och dessutom var flera av skolsköterskorna själva i en riskgrupp.

Det var även tal om att flytta skolsköterskor i grundskolan i kommunen, men det valde man bort utifrån det ökade behov av stöd som uppstod under pandemin. Däremot gick det ut en förfrågan baserad på frivilligt arbete i äldreomsorgen under sommaren, varpå två av 50 nappade mot en ersättning.

”Skissade på värsta-scenarion”

Susann Magnusson är ordförande i Riksföreningen för skolsköterskor. Hon tror att det på många håll i landet diskuterades att använda skolsköterskor inom äldrevården i större utsträckning än vad som sedan faktiskt gjordes.

Susann Magnusson. Foto: Riksföreningen för skolsköterskor.

– Man skissade på scenarion som var värre än det sedan blev, och var förberedd på att använda personal som skulle bli tillgänglig om skolorna skulle stängas. Men i de flesta regioner kom man aldrig till det läget.

Hur hösten blir återstår att se. 

– Vi håller alla tummar vi kan och hoppas att smittläget kring covid håller sig lugnt, säger Susann Magnusson.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida