betald specialistutbildning

Söderköping inför AST för sjuksköterskor

Söderköping inför AST för sjuksköterskor
Helena Eriksson, Vårdförbundets ordförande i Östergötland, tycker att Söderköping kommun tar ett tydligt ansvar för patientsäkerheten när de tecknar avtal om AST.

Söderköping har som andra kommun i Östergötland tecknat avtal med Vårdförbundet om att inrätta betalda utbildningsanställningar för specialistsjuksköterskor.

– På detta sätt blir Söderköpings kommun en mer attraktiv arbetsgivare för våra medlemmar. De erbjuder bättre utvecklingsmöjligheter och goda chanser att göra karriär. Söderköpings kommun visar också att de tar ett tydligt ansvar för patientsäkerheten för kommunens invånare, säger Helena Eriksson, ordförande för Vårdförbundet i Östergötland.

Med akademisk specialisttjänstgöring, AST, får de sjuksköterskor som vill specialisera sig full lön under utbildningen samtidigt som de omfattas av kollektivavtalet och alla dess fördelar.

Avtalet mellan Söderköpings kommun och Vårdförbundet gäller från den 8 maj 2017. Kollektivavtal om Vårdförbundets AST-modell är för närvarande tecknat på 15 platser: i sex landsting och nio kommuner.

– Det är intressant att det hittills främst är de mindre kommunerna som visat sig modiga och verkligen vill ta ansvar för kompetensförsörjning och patientsäkerhet. Nu hoppas vi att regionen och övriga kommuner i länet tar efter och sluter avtal med oss, säger Helena Eriksson.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida