Stomimottagningen på Ersta prisas av patienterna
Stomimottagningen på Ersta sjukhus i Stockholm får Stomipriset 2018, med motiveringen att de redan innan operation lyfter frågor och funderingar om sexualitet och kroppsliga förändringar.
– Det är fantastiskt hedrande! Och viktigt att dessa frågor lyfts, för hittar man rätt med sin stomi och kan lita på sitt bandage – vilket är fallet för de allra flesta – kan man när ork och lust återkommer påbörja sitt sexliv igen, säger Lena Wistmar, sjuksköterska och stomiterapeut vid Stomimottagningen på Ersta sjukhus
Stomipriset på 10 000 kronor delas ut av ILCO Tarm-uro- och stomiförbundet, som är en ideell intresseorganisation. Syftet med priset är att uppmärksamma en person eller grupp som på ett framstående sätt agerat för att uppmärksamma, påverka eller förbättra situationen för de cirka 43 000 personer i Sverige som är stomiopererade.
”Prata naturligt om det”
Motiveringen till årets pris lyder:
Vårdens inställning till stomiopererade har under många år varit att patienten ska vara tacksam som överlevare och inte klaga på besvärliga kroppsliga förändringar efter operation. Men inte Stomimottagningen på Ersta sjukhus i Stockholm. På ett strukturerat sätt öppnas upp för frågor och funderingar om sexualitet och kroppsliga förändringar redan före en stomioperation. Det är ett stort steg framåt för patienter.
– Ska vi stomioperera människor måste vi ta hand om livet efteråt också och hjälpa patienter att bearbeta sin situation allt eftersom. Det är viktigt att känna sig trygg och säker, att det inte ska läcka eller lukta. Men minst lika betydelsefullt är den känslomässiga upplevelsen där det inte finns några konstiga känslor. Och när det kommer till sexualitet behöver vi prata naturligt om det, öppna upp en dörr, säger Lena Wistmar.