bemanning

Stopp för hyrsjuksköterskor i Skåne

Stopp för hyrsjuksköterskor i Skåne
Inhyrda operations-och anestesisjuksköterskor undantas till att börja med från hyrstoppet. Arkivbild: Mostphotos

I höst ska Skånes universitetssjukhus fasa ut bemanningsföretagen. Men Vårdförbundet tvivlar på att planen kommer att lyckas.

Region Skåne har fattat beslut om att hyrsjuksköterskor ska fasas ut under 2016 och hyrläkare under 2018. I en första etapp, med start i oktober, blir det nu stopp för hyrsjuksköterskor som arbetar dagtid på universitetssjukhuset i Malmö och Lund och inom primärvården. Ett undantag görs till att börja med för inhyrda operations- och anestesisjuksköterskor.

– Vi tror att det kommer att gå bra att fasa ut hyrsjuksköterskorna. Man måste bara bestämma sig och hålla i, säger HR-chefen Gudrun Berggren.

Eget resursteam

En av åtgärderna för att minska beroendet av hyrsjuksköterskor är att utöka det interna resursteamet. Cirka 20 nya sjuksköterskor ska rekryteras dit.

– Jag tror att det kan locka sjuksköterskor som tycker om den flexibilitet som bemanningsföretagen erbjuder i dag. Hos oss har de en årsarbetstid, men får göra inhopp på olika ställen och kan själva välja hur mycket de ska jobba olika veckor, säger Gudrun Berggren.

Kan ni matcha bemanningsföretagen när det gäller löner också?

– Det är nog inte så stor skillnad som man kan tro.

Hur mycket tjänar en sjuksköterska i ert resursteam?

– Det kan jag inte säga, det beror på erfarenhet och utbildning bland annat.

Snabb ökning

Region Skåne har, precis som många andra, blivit allt mer beroende av bemanningsföretag för att klara vården. 2015 lade Skånes universitetssjukhus 63 miljoner på hyrsjuksköterskor jämfört med 24 miljoner året innan.

Den risk- och konsekvensanalys som gjorts inför beslutet att stoppa inhyrningen av sjuksköterskor visar att 25 vårdplatser hålls öppna dagtid med stöd av sjuksköterskor från bemanningsföretag. De ska kunna hållas öppna även i fortsättningen genom en offensivare rekrytering och med hjälp av det interna resursteamet, enligt Gudrun Berggren.

Vårdförbundet: Krävs bättre villkor

– Vi tror inte att den prognosen stämmer och vi är tveksamma om att det går att genomföra en utfasning av hyrpersonal på så kort tid, säger Mats Runsten, ordförande för Vårdförbundet Skåne.

Han menar att det finns alldeles för många hinder för att det ska kunna lyckas.

– Det krävs en helt annan personalpolitik för att regionen ska kunna rekrytera fler egna sjuksköterskor. Man måste ha en långsiktig plan och se över löner, arbetstider och andra villkor.

Överdrivet missnöje

Exakt hur många sjuksköterskor som saknas inom Region Skåne i dag kan HR-chefen Gudrun Berggren inte säga.

– Det varierar, det saknas alltid någon här eller där.

Kan ni erbjuda tillräckligt bra villkor i form av lön och arbetstid och annat för att kunna rekrytera?

– Ja, det tycker jag att vi kan. Det målas lätt upp i media att det är så besvärligt och visst finns det problem på några ställen, men vi har också många attraktiva arbetsplatser.

Är missnöjet bland sjuksköterskor en felaktig mediebild, enligt dig?

– Ja till viss del, tycker jag. Det är klart att många vill ha mer betalt, men vi har ju en realitet. Jag tycker det är viktigt att inte fastna i den frågan.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida