Forskning

Tandlossning ökar kvinnors risk för hjärtinfarkt

Tandlossning ökar kvinnors risk för hjärtinfarkt
Sambandet mellan tandlossning och hjärt- och kärlsjukdom blir allt tydligare för forskare. Bild: Istock

Som Vårdfokus tidigare rapporterat tyder forskning på att tandlossning ökar risken för en första hjärtinfarkt med 30 procent. Nu visar ny forskning att risken är högre för kvinnor än män.

Kvinnor med allvarlig tandlossningssjukdom har ökad risk att drabbas av hjärtinfarkt jämfört med män. Det visar en ny studie gjord av svenska forskare, rapporterar Sveriges Radio.

Vårdfokus har tidigare rapporterat att tandlossning och dålig munhälsa verkar öka risken för hjärtinfarkt och flera allvarliga sjukdomar som diabetes, stroke, cancer och magtarmsjukdom. Läs mer här.

Kronisk inflammation

Forskarnas tes är att den långsamma, mångåriga, kroniska inflammationen och infektionen som pågår vid tandlossning sprids i kroppens blodbana och påverkar organ och vävnader.

Mikroorganismer från munhålan har hittats i plack i hjärtats kranskärl och i karotisartärerna på halsen.

Den nya studien är relativt liten, jämfört med tidigare stora svenska studier. Forskaren Eva Nordendahl och hennes medarbetare undersökte munnen hos hjärtinfarktpatienter från 17 olika sjukhus i landet.

Påverkar övriga kroppen

Björn Klinge är professor i tandlossningssjukdomar och verksam vid Malmö universitet och Karolinska institutet.

– Man kan väl säga att den här studien är ytterligare en pusselbit i ett komplicerat pussel som man lägger för att förstå hur olika sjukdomar kan påverkar uppkomst av andra sjukdomar. Kopplingen mellan inflammation och infektion i munnen och påverkan på övriga kroppen ett hett forskningsämne, säger han till Sveriges Radio.

Studien ger inga tydliga svar på varför kvinnor är mer känsliga i det här fallet, men som Vårdfokus rapporterat tidigare är forskarna ganska klara över att sjukdom i munnen påverkar hjärta och blodkärl.

Läs hela Vårdfokus tema om munhälsa, sjukdomar och omvårdnad här.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida