Arbetsmiljö

Ny ledning och mer personal ger hopp om framtiden

Ny ledning och mer personal ger hopp om framtiden
Efter flera år med dålig ledning och brist på struktur tycker Mona Jonsson att läget har ljusnat betydligt. Foto: Helen Classon

Strax före sommaren krävde Vårdförbundet att vårdcentralen i Torsby skulle stänga på grund av en ohållbar bemanningssituation. Så blev det inte. 

I stället har ledningen bytts ut, personal rekryterats från andra delar av landstinget och nu känner medarbetarna hopp inför framtiden.

– Efter att ledningen på allvar tog tag i problemen drog vi tillbaka vårt krav på att stänga vårdcentralen. Vi har klarat sommaren bra med extra personal från andra delar av landstinget och fått en ny tillförordnad enhetschef som är en riktig klippa, säger distriktssköterskan och vårdcentralens huvudskyddsombud Mona Jonsson.

Strax före sommaren lämnade hon in en så kallad 6:6 a-anmälan till arbetsmiljöverket med krav på att stänga verksamheten. Orsaken var, enligt Vårdförbundet, en otydlig ledning som inte förmådde skapa struktur för hur verksamheten skulle bedrivas.

Inför sommaren var flertalet av de anställda antingen sjukskrivna eller hade lämnat verksamheten.

.

Anmälan till Arbetsmiljöverket och deras tillsyn fick fart på beslutsfattarna. Verksamhets- och enhetschefen byttes ut och verksamheten bemannades genom att erbjuda medarbetare från andra enheter inom landstinget extra lönetillägg om de var villiga att arbeta på Torsbys vårdcentral under sommaren.

Tidigare har det nästan varit omöjligt att rekrytera ny personal till vårdcentralen, som hade fått dåligt rykte på grund av de senaste årens turbulens.

– Nu ser det så positivt ut att jag faktiskt tror att vi kommer att kunna rekrytera de distriktssköterskor, barnmorskor och vårdadministratörer som behövs till hösten. Bara under de senaste veckorna har flera sökande intervjuats. Och jag tror att flera av dem som arbetat hos oss tidigare nu kommer att söka sig tillbaka, säger Mona Jonsson.

Att rekryteringsläget ändrats så radikalt tror hon till stor del beror på mediernas bevakning av situationen på vårdcentralen.

– Tack vare dem har vårdpersonal kunna följa skeendet här och se att vi gör något åt situationen.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida