Sommaren 2018

Tre chefer avsäger sig arbetsmiljöansvaret inför sommaren

Tre chefer avsäger sig arbetsmiljöansvaret inför sommaren
Bemanningen på länssjukhuset Ryhov i Jönköping är inte klar inför sommaren. Arkivbild: Johan Nilsson/TT

För många tomma pass och för lite personal har lett till att cheferna vid kvinnokliniken på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping inte kan garantera en bra arbetsmiljö för sina anställda. Väldigt oroande, menar Eva-Lotta Lager, Vårdförbundets ordförande i Jönköping.

I går kom beskedet att vårdenhetschefer på förlossningsavdelningen, BB-avdelningen och gynekologavdelningen vid Länssjukhuset i Ryhov avsäger sitt arbetsmiljöansvar, rapporterar P4 Jönköping.

Barnmorskorna beordras

Med mindre än en månad kvar till sommarschemats start finns det fortfarande ett 40-tal tomma pass att fylla på kvinnokliniken. Nu har barnmorskorna har fått besked om att de kommer att beordras in om det inte blir någon lösning.

Som Vårdfokus berättat om nyligen är Jönköping den enda region som inte lockar med extra sommarbonus till personal som skjuter på semesterveckor under semesterperioden. Förra året gjordes dock ett undantag för förlossningsvården, berättar Vårdförbundets ordförande i Jönköping Eva-Lotta Lager.

– Men i år ska det lösas utan extra ersättningar. Samtidigt är bemanningssituationen ännu tuffare i år och med en låg grundbemanning resten av året finns det små marginaler för att klara av sommarsemestern. Medlemmar har hört av sig och sagt att det är svårt för dem att ta ut semester även andra tider på året, säger hon.

Tid för återhämtning viktigast

Eva-Lotta Lager tycker inte sommarbonus är någon bra lösning för att få schemat att gå ihop.

– Personalen behöver återhämtning, det är det som är tanken med semestern. Att man ska kunna koppla av och samla kraft för att orka arbeta ett helt år till. Det går ju inte om man måste ta en massa extrapass under den perioden. Det behövs långsiktiga lösningar, säger hon.

Oroliga medlemmar hör nu av sig till Vårdförbundet i Jönköping och undrar hur sommaren ska bli.

– När inte ens cheferna kan ta ansvar för arbetsmiljön är det klart att det förstärker känslan av att situationen inte är under kontroll. Det riskerar att drabba personalen till exempel genom ökad etiskt stress. Patienterna påverkas också, bland annat av hårdare prioriteringar.

Skriv avvikelser

Eva-Lotta lager uppmanar alla medlemmar att skriva avvikelserapporter på allt som eventuellt blir fel i sommar, även om det kan vara svårt att hinna att göra det.

– Nu måste vi få in underlag för att det här inte håller längre. Vi vill inte se att Sveriges kommuner och landsting, SKL, återigen säger att allt har gått bra när hösten kommer för att ingen rapporterat in några avvikelser, säger hon.

Förra sommaren avsade sig en av cheferna vid neonatelen på Akademiska sjukhuset i Uppsala arbetsmiljöansvaret på grund av den anstrända bemanningssituationen där.

Läs mer: Kris på neonatalen i Uppsala

 

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida