Utredda fall

Tvååring fick lim i ögat – sjuksköterskan kritiseras

En sjuksköterska får kritik från Inspektionen för vård och omsorg för att hon inte följt klinikens riktlinjer. Barnet fick lim i ögat och behövde sövas för att få bort det.

10 september 2018

Den tvååriga flickan sökte akuten tillsammans med sin pappa efter att ha ramlat och fått en sårskada i ansiktet. Enligt mamman, som anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, fick de vänta länge innan någon tittade till såret.

När sjuksköterskan kom tvättade hen såret utan smärtlindring. Flickan blev mycket ledsen och upprörd och sjuksköterskan bad då pappan att hålla i henne när såret skulle limmas. Under behandlingen kom det lim i ögat vilket orsakade stor smärta.

Läkaren beslutade att barnet behövde sövas för att kunna få bort limrester och undersöka eventuella skador på ögat. Flickan flyttades över till barnkliniken och fick sedan stanna på sjukhuset över natten. Vid utskrivning konstaterades inga skador till följd av händelsen.

Kritik för delegering

Enligt klinikens riktlinjer ska gasväv alltid läggas över ögat vid limning av sårskador nära ögat som skydd. Det gjordes inte i det aktuella fallet.

Även läkaren som ordinerat att skadan skulle limmas ihop får kritik från Ivo  eftersom han delegerat uppgiften till sjuksköterskan utan att först försäkra sig om att hen klarade av uppgiften.

Vårdgivaren medger att riktlinjerna vid den här tiden var dåligt anslagna och att kliniken sedan händelsen inträffat vidtagit en rad åtgärder för något liknande inte ska ske igen.

Diarienummer hos Ivo: 8.2-17385/2017-25

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida