Utköpt för nästan tre årslöner

Utköpt för nästan tre årslöner
Kristina Fluur Hedman nekades laglig rätt att få tillbaka sin tjänst efter åren som fackordförande.

Jämtlands tidigare avdelningsordförande är utköpt, i stället för att få sitt arbete som sjuksköterska tillbaka.

När Kristina Fluur Hedman inte blev omvald efter tolv år som avdelningsordförande för Vårdförbundet i Jämtland ville hon återgå till sin tjänst som specialistsjuksköterska, en rättighet som är lagstadgad. Men arbetsgivaren vid barnmottagningen på Östersunds sjukhus sade nej. Nu har de köpt ut henne för 32 månadslöner.

– De har köpt sig fri från att behöva följa lagen, min anställning i landstinget är avslutad, säger Kristina Fluur Hedman.

Erbjöds arbete inom psykiatrin

Arbetsgivaren ville ha kvar hennes vikarie, och ifrågasatte hennes kompetens. I stället för att få tillbaka sin tjänst erbjöds Kristina Fluur Hedman arbete inom psykiatrin – ett område där hon aldrig har arbetat under sina 30 år i landstinget.

– Jag har följt med inom mitt specialistområde som är barnallergi under alla år som avdelningsordförande, och landstinget har regelbundet betalat utbildningsdagar. Den praktiska erfarenhet jag kan ha tappat var jag beredd att arbeta upp.

En termin tog hon arbete som skolsköterska, eftersom hon förstod att det inte var helt lätt att komma tillbaka efter att ha varit borta i många år. Efter det ville arbetsgivaren ändå inte ha henne tillbaka.

– Jag kom tillbaka till barnmottagningen i några månader, men då snickrade arbetsgivaren ihop en lista med anmärkningar. Att nästan 50 kollegor skrev på att de inte tyckte det stämde hjälpte inte.

Vill gärna arbeta igen

Kristina Fluur Hedman vill gärna arbeta som sjuksköterska igen, kanske på annan ort.

– Först ska jag ta det lugnt. Det här har varit tufft och är ingen avundsvärd situation. Sedan tycker jag nog jag kan arbeta igen, jag har några år kvar till pension. 

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida