Psykisk hälsa

Varannan sjukskrivning beror på psykisk ohälsa

Varannan sjukskrivning beror på psykisk ohälsa
Sjuksköterskor drabbas i hög grad av psykisk ohälsa och utmattningssyndrom. Arkivbild: Mostphotos

Psykisk ohälsa ligger bakom cirka 46 procent av alla pågående sjukskrivningar i Sverige. Värst utsatta är kvinnor som arbetar inom kontaktyrken, exempelvis sjuksköterskor.

Det visar statistik som Försäkringskassan presenterar med anledning av att det i dag är Världsdagen för psykisk ohälsa.

Världsdagen för psykisk ohälsa

Temat för årets världsdag är mental hälsa på arbetsplatsen, vilket i högsta grad berör Vårdförbundets medlemsgrupper.

I år har det visserligen skett en svag minskning, men mellan 2011 och 2017 mer än fördubblades sjukskrivningarna med psykiatriska diagnoser. Ökningen var 129 procent.

Framför allt är det de som jobbar inom kontaktyrken som är sjukskrivna på grund av psykiatriska diagnoser, vilket ofta är kvinnor anställda inom offentlig sektor, enligt Försäkringskassan.

Det innebär att inte minst sjuksköterskor, barnmorskor och läkare i hög grad drabbas.

Under flera år har Ersta psykiatriska klinik i Stockholm utvecklat ett behandlingsprogram speciellt framtaget för sjukvårdspersonal som drabbats av utmattningssyndrom.

När Vårdfokus senast berättade om programmet hade ökningen av just denna patientgrupp ökat dramatiskt på senare år. Sjukvårdspersonal med utmattningssyndrom är numera den största patientgruppen på Erstas psykiatriklinik.

Föräldrar och nyexaminerade utsatta

Mest utsatta är de unga, nyexaminerade läkare och sjuksköterskor, de som är mitt i karriären och/eller de som har småbarn eller tonåringar att ta hand om.

Men psykisk ohälsa drabbar naturligtvis inte bara vårdpersonal, även om det tycks vara en utsatt grupp. På Gottsunda vårdcentral i Uppsala arbetar man numera i team för att stötta den allt större gruppen människor som lider av depressioner, ångest, oro och sömnstörningar.

När Vårdfokus i fjol intervjuade psykiatrisjuksköterskan och case managern Beata Walcak-Larsson på Gottsunda vårdcentral berättade hon att många av deras patientern har flytt från kriget i sina egna hemländer.

Svåra krigsminnen

– De behöver visserligen inte längre vara rädda för bomber och plötslig död. Men de bär svåra minnen av traumatiska upplevelser från kriget och flykten. Många känner stark oro för sin framtid, sina barn och sin möjlighet att försörja sig, sa Beata Walcak-Larsson.

Världsdagen för psykisk ohälsa…

...infaller den 10 oktober varje år. Den instiftades av World Federation for Mental Health 1992 och är till för att skapa större medvetenhet och förståelse för psykisk hälsa och ohälsa.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida