Valet 2018

Vård för pengarna blir vågmästare i Sörmland

Vård för pengarna blir vågmästare i Sörmland
Specialistsjuksköterskan Susanne Karlsson har fått en plats i fullmäktige. Hon gläds åt Vård för pengarnas framgångar, men det är ännu ovisst om det får vara med och styra.

Vård för pengarna är näst största parti i Sörmlands landsting, med 18,6 procent. Framgången tas emot med dämpad glädje. "Vi hoppades på mer", säger sjuksköterskan Susanne Karlsson. Och den stora frågan är om partiet nu släpps in i värmen.

Landstingsvalet i Sörmland har bäddat för en rysare. Precis som i riksdagsvalet blir det svårt att få ihop de traditionella majoriteterna. Miljöpartiet ser ut att missa spärren på tre procent, samtidigt som Sverigedemokraterna ökar sitt inflytande till 13,1 procent (+2,3). Socialdemokraterna behåller platsen som största parti men backar kraftigt, med 4,7 procent. 

”Sänder en tydlig signal”

Den stora vinnaren är Vård för pengarna, Vfp, som ökar med hela 7,1 procent och blir näst största parti på 18,6 procent. De vill kraftigt minska administrationen och ge mer till vården. Det ska bland annat ske genom att minimera antalet politiska nämnder och landstingsråd, halvera partistöden och avskaffa alla politiska sekreterare.

 – Det är roligt. Väljarna tog oss mer på allvar denna gång. De vet vilka vi är, vad vi står för och att vi kan göra skillnad. Samtidigt sänder Sörmlänningarna en tydlig signal, de vill att landstinget drivs på ett annat sätt, säger specialistsjuksköterskan Susanne Karlsson.

När Vårdfokus intervjuade henne i augusti förutspådde hon mycket riktigt en framgång för partiet. Men hon berättar att det var dämpad glädje under gårdagens valvaka, som hölls i bowlinghallen i Nyköping.

– Vi firade genom att skåla i champagne. Vi är nöjda och glada. Men helt ärligt så hade vi hoppats på att bli ännu större. Nu har vi en stark vågmästarroll, men det är långt ifrån klart att vi får vara med och styra, säger Susanne Karlsson.

Läs också: Sjukvårdsparti med hopp om nya framgångar

Samtalar med M och S

Under de senaste åren har Vfp hållits borta från inflytande. Men det kan kanske ändras med det stärkta mandatet från väljarna. Partiordförande, läkaren Jonas Lindeberg, kommer samtala med både Socialdemokraterna och Moderaterna inom kort. Moderaterna har under den senaste tiden lyft upp problemen med administrationen, nästan som en utsträckt hand till Vfp.

Men Alliansen och Vfp får inte ihop en majoritet på egen hand. Med Sverigedemokraternas hjälp skulle det gå, men det är något som Vfp tidigare värjt sig mot, då de tycker att patienternas värdegrund skiljer sig för mycket.

Har kallats populister

Tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet skulle Vfp kunna bilda majoritet. Men Socialdemokratiska företrädare har under de senaste åren öppet kallat Vfp för populister. Det skulle med andra ord bli ett samarbete som gnisslar en del, åtminstone inledningsvis.

– Vi vill gärna vara med och bestämma framöver, så att vården blir bättre. Men partiledningen har en tuff uppgift att lotsa oss fram till en stark position i det här läget. Det är väldigt ovisst än så länge, säger Susanne Karlsson.

Oavsett hur det blir med majoritetsbildningen har Susanne Karlsson en plats i fullmäktige de kommande fyra åren. Det är en uppgift som hon ser fram emot med spänning.

– Jag känner mig taggad, och kommer göra mitt allra bästa. Jag har jobbat inom vården i hela mitt liv, så det blir mycket nytt att ta in. Men jag har ju klarat högskolestudierna, så jag ska nog klara av detta också.  

Landstingsvalet i Sörmland

Så här ser resultatet ut i landstingsvalet i Sörmland, enligt preliminär prognos. 

Socialdemokraterna: 28,7 procent (-4,7)

Vård för Pengarna: 18,6 procent (+7,1)

Moderaterna: 16,5 procent (-2,9)

Sverigedemokraterna: 13,1 procent (+2,3)

Vänsterpartiet: 6,0 procent (+0,4)

Centerpartiet: 5,3 procent (+0,7)

Kristdemokraterna: 4,7 procent (+1,0)

Liberalerna: 3,8 procent (?0,8)

Miljöpartiet: 2,8 procent (?3,0)

Feministiskt initiativ: 0,2 procent (+0,1)

Övriga: 0,4 procent (?0,1)

Källa: Sveriges Television

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida