Sexuellt våld

Vårdpersonal stöttar Musikhjälpen

Vårdpersonal stöttar Musikhjälpen
I går kväll samlades personal från barnkliniken i Västerås på Stora Torget för att visa sitt stöd till Musikhjälpen.

Runt om i Sverige hjälps vårdpersonal just nu åt med att samla in pengar till Musikhjälpen. I år är temat ”sex är inte ett vapen”. För personalen på barnkliniken i Västerås är det en självklarhet att ställa upp.

– Att så många inom vården skänker pengar tror jag beror på vår solidariska människosyn. Vi vill hjälpa och stötta andra på de sätt vi kan, säger Emma Juhlin som är sjuksköterska och initiativtagare till den insamling som barnkliniken på Västmanlands sjukhus i Västerås gör till Musikhjälpen.

Hittills har 128 medarbetare på kliniken lämnat ett bidrag, vilket tillsammans resulterat i drygt 27 000 kronor.

Besökt glasburen

I år är Västerås värd för SR:s, SVT:s och Radiohjälpens satsning Musikhjälpen, som under sex dygn sänder live från en glasbur på Stora Torget i stan. För att ytterligare visa sitt engagemang samlades Emma och ytterligare cirka 25 kolleger från barnkliniken utanför glasburen i går kväll.

– Vi har varit engagerade i Musikhjälpen under en rad år. Sen får man ju en extra puff av att det i år sänds härifrån Västerås, säger Emma.

Hittills har barnklinikens personal i Västerås lyckats samla in över 25 000 kronor.

Möter offren

Temat för årets Musikhjälpen är ”Sex är inte ett vapen”, vilket framför allt syftar på det sexuella våld som utspelar sig i konflikter runt om i världen. Exempelvis soldater som våldtar människor, terroristgrupper som köper och säljer sexslavar och barn som tvingas till prostitution för att överleva.

– Årets tema är jätteviktigt. Att se hur barn i olika krigsområden används, hur deras kroppar säljs och våldtas är förskräckligt. Sen tänker jag på ensamkommande flyktingbarn som på vägen hit till Sverige utsatts för fruktansvärda övergrepp. En del av de barnen träffar vi i vårt jobb, säger Emma.  

 

Personalen på akuten i Göteborg har även i år skänkt pengar till Musikhjälpen.

Storsamlare på Sahlgrenska

Förutom barnkliniken i Västerås är en lång rad andra vårdenheter och dess personal runt om i Sverige engagerade i årets insamling. Bland andra medarbetarna på Sahlgrenska universitetssjukhusets akutmottagning i Göteborg.

– Förra året samlade vi in mest pengar av alla avdelningar på Sahlgrenska. Även i år har en stor del av personalen på akuten skänkt pengar, säger Victoria Samuelsson som är sjuksköterska på akuten och var den som drog i gång årets insamling.

På akuten, där 34 medarebetare hittills har lyckats samla in drygt 6 500 kronor, slipper de ta emot människor som utsatts för sexuellt våld från krigsdrabbade områden.

– Men vi möter annat sexuellt våld, exempelvis våld i nära relationer. Vi ser ju en ökning av sexuellt våld i alla samhällen. Det är klart att man vill hjälpa till så mycket man bara kan, säger Victoria.

Musikhjälpens sändningar från Västerås startade i måndags och avslutas klockan nio på söndag kväll.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida