Sommaren 2018

Värmen olidlig på akuten i Lund

Värmen olidlig på akuten i Lund
Personal och patienter på akuten i Lund lider av hettan. Arkivbild: Anders Olsson

Ventilationen på akutmottagningen i Lund fungerar dåligt i hettan. Häromdagen var det nära 27 grader i lokalerna. En medarbetare svimmade av värmen.

– På rum där solen står på blir det olidligt, säger Charlotte Evers, driftsansvarig sjuksköterska och skyddsombud, till Sydsvenskan.

I början av veckan slog hon på grund av värmen och den dåliga ventilationen i lokalerna larm till arbetsgivaren. Personalen har blivit lovade sex nya luftkonditioneringsaggregat. Bords- och golvfläktar är beställda, för att även kunna användas i rum där patienter ligger. Personalen får mineralvatten att dricka för att ersätta salter som försvinner när de svettas så mycket.

Att det är ont om personal försvårar arbetet. Enligt Charlotte Evers arbetar många övertid och dubbla pass. Ibland hinner de bara ta rast en gång under ett 15 timmar långt arbetspass. Det är knappt de hinner gå ifrån för att dricka. En av kollegerna svimmade.

Trots den höga värmen verkar ingen patient ha drabbats.

– Inte vad jag har hört. Det är väldigt jobbigt på vissa rum, men inte så att någon blivit försämrad. Vi är på tårna, ser till att ge vätskedropp om någon inte kan dricka så bra själv, säger Charlotte Evers till Sydsvenskan.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida