Vårdfokus granskar bemanningsföretag

Västernorrland kör över facket och anlitar Orange

Västernorrland kör över facket och anlitar Orange
I ett antal artiklar granskar Vårdfokus det omdiskuterade bemanningsföretaget Orange. Arkivbild: Mostphotos

Trots att flera arbetsgivare brutit med hyrföretaget Orange efter problem med kompetens och språkkunskaper så tecknas hela tiden nya avtal - bland annat i Västernorrland där kontrakt skrevs utan att Vårdförbundet fick veta något.

På Sollefteå sjukhus arbetar sex östeuropeiska sjuksköterskor inhyrda från bemanningsföretaget Orange. Ett företag som börjar få rejält dåligt rykte efter brister i både kompetens och språkkunskaper bland deras sjuksköterskor på flera håll i landet. Vårdfokus har tidigare berättat bland annat om Dalarna, Köping och Västervik.

Dessutom ifrågasätter allt fler nu de villkor som sjuksköterskorna från Orange har.

I Skåne, där de anlitats i flera år, har det framkommit att sjuksköterskorna inte har kollektivavtal trots att Orange Personal, som det svenska dotterbolaget kallas, hävdar att ett kollektivavtal finns med arbetsgivarorganisationen Almega.

Problemet är att det gäller för de fem tjänstemännen på kontoret, inte för någon av de uthyrda sjuksköterskorna. Sjuksköterskorna är anställda av Orange andra bolag i sina hemländer, Ungern, Litauen och Slovakien. Dessa företag har inte kollektivavtal i Sverige.

Informerade inte facket

Landstinget Västernorrland tecknade avtal med Orange i februari, men det var först för några veckor sedan som Vårdförbundet fick reda på det genom en förtroendevald.

Det är inte normalt förfarande vid en upphandling att facken inte informeras. Men liksom Gävle kommun, som Vårdfokus rapporterade om tidigare i veckan, har Västernorrland gjort en så kallad direktupphandling.

I dag träffas landstinget och Vårdförbundet i en tvisteförhandling. Ombudsmannen Conny Carlsson tycker att det är ofattbart att landstinget anlitar ett företag, där mer och mer tyder på att de östeuropeiska sjuksköterskorna blir utnyttjade och inte får samma förutsättningar eller villkor som svenska sjuksköterskor.

– Det har framkommit i media att de tjänar mycket mindre och binds i långa kontrakt som de inte kan bryta utan att behöva betala tillbaka stora summor för språkkursen. Det ifrågasätts om de ens betalar in skatt som de ska, säger Conny Carlsson.

”Så här får det inte gå till”

Han menar att dessa frågor borde ha utretts innan landstinget skrev kontrakt.

– Vi har inget emot vare sig bemanningsföretag eller utländska sjuksköterskor. Men de ska ha samma rättigheter som de svenska. Landstinget är en politiskt driven organisation som har stort ansvar i sin roll som arbetsgivare. Så här får det inte gå till, säger han.

Vid en förhandling inför upphandlingen hade Vårdförbundet även kunnat förvarna landstinget om alla de problem som uppstått i andra delar av landet, där de östeuropeiska sjuksköterskornas kompetens och språkkunskaper varit otillräckliga.

Ryktet måste ha spridit sig

– Men de känner till detta och skriver ändå avtal. Det är klart att landstinget känner till hur hårt Orange ifrågasatts av Vårdförbundet i andra landsändar. Landstingens förhandlingschefer och personalchefer samarbetar i alla andra frågor, det här måste också ha spridit sig, säger Conny Carlsson.

De sex sjuksköterskorna arbetar på medicin- och kirurgavdelningen på Sollefteå sjukhus.

Rekryteringen har föregåtts av en politisk diskussion som startade efter att Orange ifrågsatt att företagets erbjudande om 30 sjuksköterskor inte utnyttjats av landstinget. Detta trots att personalbristen gjort att landstinget tvingats stänga vårdplatser.

Stängda vårdplatser

Ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden höll då emot och förklarade för lokal media att landstinget och företaget inte var överens om att sjuksköterskorna hade tillräcklig kompetens.

Moderaternas gruppledare i landstinget, Stig Grip, drev på för att företaget borde anlitas för att rädda vårdplatserna.

– Efter den debatten har vi inte hört något. Men nu har alltså det socialdemokratiskt ledda landstinget valt att anlita Orange, vars villkor har liknats vid slavkontrakt, säger Conny Carlsson.

Personalavdelningen på Västernorrlands landsting svarade under gårdagen att landstinget inte har någon upphandling sedan tidigare av vanliga sjuksköterskor, utan endast av specialistsjuksköterskor och läkare. För dessa har en sedvanlig upphandling skett tillsammans med de andra nordliga landstingen. Därför gjordes den här upphandlingen som en så kallad direktupphandling, under betydligt enklare och snabbare former.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida