vfu

Kommuner erbjuder gratis vfu-boende

Kommuner erbjuder gratis vfu-boende
Umeå hör till de Norrlandskommuner som erbjuder gratis boende till de sjuksköterskestudenter som kommer dit och praktiserar. Foto: Getty images

Studenter vid Umeå universitet som gör sin vfu-placering i någon av länets inlandskommuner kommer att få gratis bostad i höst.

20 september 2021

Långa resor, dubbla boenden. Att bo och studera i Umeå och få en vfu-placering i någon av Västerbottens mindre kommuner kan skapa stora problem för sjuksköterskestudenter, något Vårdfokus tidigare skrivit om.

För att göra den verksamhetsförlagda utbildningen i inlandskommunerna mer populär erbjuder nu flera kommuner gratis boende till studenter som kommer dit och praktiserar.

— Vi vill ju självklart att studenterna ska känna att det är trevligt att komma till våra kommuner och jobba. Det ska inte börja med ett problem utan det ska börja med ”Hej och välkommen!”, säger Martin Bergvall till SVT Västerbotten.

Han är verksamhetschef för Akademi Norr, där 13 inlandskommuner i de norra länen samarbetar.

Hur ser det ut för dig i höst?

Löser sig boendet under vfu:n? Får du långt att åka?
Mejla Vårdfokus och berätta: info@vardfokus.se.

Lycksele kommun erbjuder sedan tidigare gratis boende. I höst kommer även Sorsele och Dorotea att göra det. Hittills har Dorotea kommun fixat gratis bostad till sju sjuksköterskestudenter, enligt SVT Västerbotten.

Kommunernas baktanke är så klart att locka till sig viktig kompetens för framtiden. Även Umeå universitet, som har svårt att ordna vfu-placeringar till alla studenter i Umeå, står för en del av kostnaden.

Vårdfokus nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida