Verksamhetsförlagd utbildning

Sjubarnsmamma tvingas pendla 20 mil för sjuksköterskepraktik

Sjubarnsmamma tvingas pendla 20 mil för sjuksköterskepraktik
Andrea Skeppström läser på sjuksköterskeutbildningen på distans. Här tillsammans med yngste sonen Vincent. Det som besvärar henne är att hon tvingas pendla upp till 20 mil om dagen för att kunna göra praktik.

När sjubarnsmamman Andrea Skeppström blev antagen till sjuksköterskeprogrammet var hon inte beredd på att hon skulle tvingas pendla upp till 20 mil om dagen för att kunna genomföra den verksamhetsförlagda utbildningen.

14 februari 2019

– Det känns rent ut sagt som skit. Det var ju inte därför jag sökte en distansutbildning. Det gjorde jag för att jag skulle få en möjlighet att vara hemma, säger Andrea Skeppström som tillsammans med maken och sju barn bor i Betsele strax utanför Lycksele.

I 17 år har hon arbetat som undersköterska. Nu går hon tredje terminen på sjuksköterskeutbildningen. Men det är inte så enkelt som hon hade förväntat sig när hon tackade ja till utbildningsplatsen.

32 veckors praktik

Utbildningen ges på distans från Skellefteå, men alla studenter måste göra sammanlagt 32 veckors praktik. Det visste Andrea Skeppström om när hon antogs. Vad hon däremot inte var förberedd på var att hon inte skulle kunna genomföra den verksamhetsförlagda utbildning, vfu:n, på hemorten.

På Umeå universitets hemsida står det att praktiken görs i Västerbotten, oftast i Skellefteå med omnejd.

– Men på introduktionen fick vi veta att vi skulle kunna ansöka om att få göra den verksamhetsförlagda utbildningen på hemorten. Bland annat om man har barn under åtta år. Jag har fyra stycken och trodde det skulle räcka som anledning, säger Andrea Skeppström.

Så blev det inte. I termin två i höstas tvingades hon i tre veckors tid pendla till en praktikplats på ett särskilt boende i Norsjö, dit det är drygt sju mil från hennes hem.

20 mil tur och retur

Nu när hon just påbörjat termin tre har hon fått besked om att hennes nästa vfu blir på sjukstugan i Åsele, tio mil hemifrån. Eftersom bussarna inte går så ofta måste hon antingen bo tillfälligt hos sin mamma och pappa i Vilhelmina och pendla därifrån eller finna ett boende i Åsele.

Risken är att det blir samma sak nästa termin då hon har tolv veckor vfu.

– Jag har varit beredd på att hoppa av utbildningen. Som tur är har jag en bra make som tycker att jag ska genomföra den. Han har ibland möjlighet att jobba hemifrån. Han kan också åka senare till jobbet och komma hem tidigare om barnen måste lämnas och hämtas på dagis. Men då kommer han att att drabbas av förlorad arbetsinkomst, säger Andrea Skeppström.

Hon berättar att ytterligare tre av hennes kurskamrater bor i Lycksele och är i en liknande situation.

– Vi har alla sökt distansutbildningen eftersom vi har barn hemma, men ingen hänsyn har tagits till det när vi har fått vår vfu.

3 000 vfu per år

Kristina Lejon är vicedekan för utbildningarna vid Umeå universitets medicinska fakultet. Hon säger sig ha stor förståelse för att det blir besvärligt för studenter som får långa pendlingsavstånd till den verksamhetsförlagda utbildningen.

Kristina Lejon är vicedekan vid Umeå universitets medicinska fakultet.

Samtidigt understryker hon att det inte alltid går att uppfylla studenternas önskemål om vfu-placeringar nära hemorten. Var de får sin praktik beror dels på var det finns tillgängliga platser, dels på vilka moment de ska lära sig under sin vfu.

– Det ligger i vårt eget intresse att det ska lösa sig så gott det går. Men det görs cirka 3 000 vfu-placeringar per år för sjuksköterskestudenter i Västerbotten. I vissa fall går det inte att uppfylla de önskemål som finns, även om studenter med barn har förtur.

Är det rimligt att en kvinna med sju barn, varav fyra är under åtta år, ska tvingas pendla upp till 20 mil om dagen?

– I utbildningsplanen och på vår hemsida står det tydligt att 32 veckor av utbildningen är praktik inom avtalsområdet, i det här fallet hela Västerbotten. Det är någonting man går in i med öppna ögon när man påbörjar den här utbildningen. Men kanske måste vi bli ännu tydligare med vad som gäller, säger Kristina Lejon.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida