Kravet på 24 000 på väg att höjas

Kravet på 24 000 på väg att höjas
Martina Stenbom, sjuksköterskestudent vid Röda korsets högskola, är den nya talespersonen för 24000-kronorsrörelsen i Stockholm, tillsammans med Sofie Söderlund som studerar till sjuksköterska vid Sophiahemmets högskola i Stockholm.

Hallå där... Martina Stenbom, sjuksköterskestudent vid Röda korsets högskola och ny talesperson för Inte under 24 000 i Stockholm. Ska ni höja lönekravet på 24 000 kronor?

18 september 2012

– Vi för en diskussion om det, men det är inte något som vi har gått ut med. Vi har ju legat på 24 000 kronor i minst ett år nu. Men det är en diskussion vi för i Stockholm, jag vet inte hur det är i övriga delar av landet.

Varför vill ni höja?

– Med tanke på inflationen och hur konsumentprisindex förändras så måste lönerna följa med. Vi kan inte stå och stampa på 24 000 kronor i flera år. Det är viktigt att komma ihåg att 24 000 kronor inte är taket, utan golvet.

När blir ert nya krav officiellt?

– Vi pratar om att det kan börja gälla från och med vårterminen, då är det tänkbart att vi går ut med det.

Vilken blir den nya summan?

– Det blir mest troligt 24 500 kronor.

Tror du att det finns någon chans att ni kan få den lönen?

– Det är svårt att svara på. Men det är många arbetsgivare som ger 24 000 kronor redan nu. Vi måste vara uthålliga, nu gäller det att vänta ut arbetsgivarna. Det har absolut varit värt att kämpa. Det pågår många lönediskussioner på arbetsplatser runt om i landet tack vare Inte under 24 000.

Vad händer härnäst?

– Nu till helgen ska vi ha ett nationellt möte i Uppsala där vi ska stämma av vad som händer runt om i landet gentemot våra mål och dra upp riktlinjerna för hur vi ska fortsätta samarbeta. Vi har också en stor lönemanifestation den 24 oktober på flera platser i landet.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida