Sommaren 2017

Legitimation till midsommar i Jönköping

Legitimation till midsommar i Jönköping
Sommaren, och behovet av semesterpersonal, närmare sig. Arkivbild: Mostphotos

I år ska Hälsohögskolan i Jönköping lägga allt annat åt sidan och skynda på processen med att få fram kursbetyg och utbildningsbevis till färdigutbildade sjuksköterskor.

11 april 2017

Sedan förra året är det inte längre tillåtet för nyutexaminerade att jobba förrän de fått sina legitimationer från Socialstyrelsen. I en verklighet där bristen på sjuksköterskor är skriande ställer detta till problem för vården, som redan har svårt att rekrytera personal till sommaren.

Skyndar på

För att möta det här behovet har Hälsohögskolan i Jönköping tänkt pröva ett nytt arbetssätt inför sommaren, för att snabbare få in betygen i systemet och kunna lämna ut kursbetyg och utbildningsbevis.

– Den här processen har vi 20 dagar på oss att utföra, men vi ska försöka göra det snabbare. Efter det ska alla papper till Socialstyrelsen som utfärdar legitimationerna. Och de har lovat att det ska ta max två veckor, säger Karin Enskär, avdelningschef på omvårdnadsprogrammet, till SVT nyheter Jönköping.

Som nyutexaminerad är det viktigt att skicka in handlingarna direkt, se till att ansökan är komplett och att betala avgiften i tid.

Fullt fokus

Karin Enskär räknar med att hennes sjuksköterskestudenter kommer att få sina legitimationer till midsommar, så länge de inte missat några moment i utbildningen.

– Vi försöker inte förhasta något, utan i stället lägger vi undan andra arbetsuppgifter och fokuserar enbart på det här några dagar. Detta innebär att våra lärare och studieadministratörer verkligen måste ta sig tid att göra det här. De har till och med lovat att slå knut på sig själva för att det ska gå så fort som möjligt, säger Karin Enskär till SVT.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida