Student

Molly pluggar i billigaste studentstaden: ˮVill ha roligt under den här tidenˮ

Molly pluggar i billigaste studentstaden: ˮVill ha roligt under den här tidenˮ
Trädgårdsföreningen vid Campus US är en viktigt samlingsplats för Molly Mårtensson och andra studenter i Linköping, bland annat på Valborg. Foto: Privat.

Molly Mårtensson pluggar till sjuksköterska i Linköping - landets billigaste studentstad. Studiemedlet går framför allt till mat, hyra och nöjen. ”Jag vill ta vara på de här tre åren och ha kul”, säger hon.

Linköping är landets billigaste studentstad. Det visar en sammanställning från ett låneförmedlingsföretag som jämfört kostnaderna för bland annat hyra av studentbostad, en genomsnittlig matkasse, kollektivtrafik, kåravgift och gymkort med studentrabatt. Näst billigast är Lund och Umeå. Dyrast är Stockholm, Göteborg och Sundsvall.

Sjuksköterskestudenten Molly Mårtensson, 22, gjorde därmed ett smart ekonomiskt val när hon lämnade uppväxtstaden Sundsvall för studieorten Linköping.

– Det bästa är att det finns mycket mer att göra här. Jag hade hört från kompisar och läst i sociala medier att Linköping var en bra studentstad och det stämmer verkligen.

Hittade studentbostad i Linköping

Särskilt uppskattar hon de studiesociala aktiviteterna som arrangeras av studentorganisationerna. Varje år hålls en mottagning för nykomlingar där de får information och även välkomnas med nollning och inspark.

– Vi har också pluggstugor där äldre studenter hjälper de yngre inför svåra tentor. Man kan ställa frågor och titta på uppgifter från tidigare examinationer. Det skapar en fin gemenskap.

Mollys spartips till studenter

1. Fixa matlåda. ”Det är något jag varit lite dålig på. Det är dyrt att köpa mat på campus varje dag!”

2. Ät ihop. ”Storhandla med kompisar och laga mat tillsammans.”

3. Köp begagnat. ”I början av terminen brukar kurslitteraturen kosta cirka 1 300 kronor. Försök att köpa begagnat av andra studenter eller på nätet. I Linköping har vi bokbytardagar på campus varje termin.”

Molly Mårtensson ställde sig i bostadskön ett år innan hon sökte till sjuksköterskeprogrammet och fick en etta med kokvrå i studentområdet Ryd lagom till första terminsstarten. Hyran är cirka 4 500 kronor i månaden. I Umeå, där studentbostäderna är billigast, kan man komma undan med 3 769 kronor. Stockholm är dyrast med 6 030 kronor i månaden.

Fester viktig del av studentlivet

Mest pengar, utöver hyran, lägger Molly Mårtensson på mat och nöjen.

– Under de två år jag pluggat har inflationen märkts på matpriserna. De har gått upp. För mig blir det mycket nudlar och andra billiga varor.

Så har de räknat

Jämförelsen rörande månadskostnader för studenter gjordes mellan de tio största studentstäderna. Följande togs med i beräkningen.

Boende: Snitthyra för etta på studentboende.

Kollektivtrafik: Månadskort, studentpris om tillgängligt.

Livsmedel: En genomsnittlig matkasse i stadens billigaste butik. Två per månad.

Lunch: En dagens lunch på campus eller motsvarande. Två per månad.

Gym: Månadskostnad för gym kopplat till lärosätet.

Öl: En standardöl hos studentkårens pub eller motsvarande. 2 per vecka.

Källa: Låneförmedlaren Sambla.

En genomsnittlig öl på studentpubar kostar enligt jämförelsen 35-40 kronor. I Uppsala och Umeå, däremot, kan en stor stark serveras för 29 kronor. Molly Mårtensson hör till dem som prioriterar nöjen och lägger en stor del av sin budget på ”sittningar” och fester som ordnas inom de olika programmen.

– Jag vill ta vara på de här tre åren och ha roligt under tiden. Det är en viktig del av studentlivet.

Nackdelen är att hon inte får något över till shopping.

– Ibland tänker jag att det skulle vara kul med ett nytt smycke, en bok eller en tröja. Men det är få som har råd med det som studenter. Jag tycker ändå att mitt studiemedel räcker, och behöver inte ha något extrajobb under terminerna.

I sommar har hon däremot vikarierat som undersköterska på BB i Linköping.

– Eftersom det är hyresfritt under sommaren kan jag lägga undan pengar till en buffert i höst och även spara för framtiden.

Dyrast och billigast

3-i-topp - dyraste städerna

Stockholm (9 193 kr/mån)

Göteborg  (8 963 kr/mån)

Sundsvall (8 938 kr/mån)

3-i-topp - billigaste städerna

Linköping (7 196 kr/mån)

Lund (7 308 kr/mån)

Umeå (7 409 kr/mån)

Källa: Låneförmedlaren Sambla.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida