Ny ordförande för Vårdförbundet student

Ny ordförande för Vårdförbundet student
Daniel Larsson, ny ordförande för Vårdförbundet student, läser termin fem på sjuksköterskeprogrammet vid Mälardalens Högskola. Foto: Erik Westberg

Vill prata genus och leda en studentorganisation som det är självklart att vara medlem i.

9 september 2014

I helgen sammanträdde den första valda styrelsen för Vårdförbundet student för första gången och tog sig an årsmötets uppdrag, att välja en ordförande. Det blev Daniel Larsson 36 år, sjuksköterskestudent från Eskilstuna, som varit med sedan studentorganisationens start.

I dagsläget har Vårdförbundet student omkring 8500 medlemmar i hela Sverige. Ett av organisationens viktigaste mål just nu är att fortsätta växa och bli den självklara organisationen för alla blivande sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker att vara med i, berättar Daniela Larsson.

Styrelsen och lokala representanter jobbar också vidare med organisationens fyra prioriterade verksamhetsområden:

  • Att synliggöra våra kompetenser
  • Att arbeta för högre kvalitet på den verksamhetsförlagda utbildningen.
  • Att främja interprofessionellt läraren.
  • Att synliggöra Vårdförbundet student och Vårdförbundet.

Hur kommer studenter att märka av Vårdförbundet student det närmaste året?

– Vi har studentrepresentanter på nästan alla lärosäten, där har vi blivit mer synliga. Vi ska också ha minst ett event per termin där vi möter studenter. Det kan vara allt ifrån karriärkvällar till kvällar där vi jobbar med fall, ”case study”, för att bland annat utveckla det interprofessionella lärandet mellan våra egna yresgrupper.

Vilka kanaler kommer Vårdförbundet student att använda för att påverka och nå fram i viktiga frågor?

– Att skriva debattartiklar är en intention. Vi vill också bli mer synliga i media och tänker bjuda in oss själva till vårddiskussioner, till exempel i olika tv-soffor. Vi tror att studenternas röst är viktig i debatten. Vi kommer också att jobba mer med vår blogg.

I valtider har vi sett exempel på bråkiga ungdomsförbund som går emot partilinjen i sina moderorganisationer. Hur radikala kommer Vårdförbundet student att vara gentemot Vårdförbundet?

– Det beror på. Jag tror att vi säger och står för samma sak i de allra flesta frågorna. Vi kommer inte behöva vara så radikala. Men med studenternas löneuppror har det inte bara varit problemfritt, där har äldre blivit provocerade av att yngre tagit plats. När vi börjar lyfta frågor och prata om våra kompetenser så kanske det kommer att finnas folk som blir provocerade, som tycker att vi ska vänta med att säga något tills vi jobbat i tio år. Men den attityden förväntar jag mig inte från Vårdförbundet.

Vilket inflytande kommer Vårdförbundet student att få i Vårdförbundet?

– Det återstår att se. Det som är en stor skillnad nu är att vi fick in en motion på Vårdförbudets kongress som ledde till en skrivning där det står att studenter är en grupp att satsa på inom förbundet. Det ger oss lite mer handlingsutrymme. Om vi vill något kan man inte bara slå dövörat till.

Vad kommer vi att få se av dig som ordförande?

– Ni kommer nog få se mig lyfta in genusdebatten mycket, den tycker jag är intressant. Jag tycker att vi ska lyfta in genus och normkritik i alla frågor.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida