ny rapport

Praktiken skrämmer studenter från vården

Praktiken skrämmer studenter från vården
Nyblivna sjuksköterskan Angelica Kron kom stärkt från en VFU där hon fick reflektera mycket med sin handledare. Foto: Jenny Kallin

En av fyra studenter funderar på att byta yrke efter mötet med verkligheten under den verksamhetsförlagda utbildningen.

22 juni 2016

Nyutexaminerade Angelica Kron har gett sig själv några välförtjänta lediga sommarveckor innan hon börjar sitt första riktiga jobb som sjuksköterska på Stockholms sjukhem.

Hon har redan hunnit passera flera arbetsplatser i vården under sin verksamhetsförlagda utbildning.

– Det är ganska lyxigt egentligen, att du redan så tidigt under utbildningen får komma ut och se vad det är du studerar till, säger hon.

Stressig arbetsmiljö

Men mötet med verkligheten får många studenter att tvivla på sitt yrkesval, visar Vårdförbundet students VFU-rapport. En av fyra har övervägt att byta yrke efter en VFU-placering. Kommentarerna visar att tvivlet ofta är kopplat till den stressiga arbetsmiljön de möter ute i vården.

Rapporten visar också att en tredjedel av studenterna inte har möjlighet till daglig reflektion med sin handledare, ett viktigt verktyg för att lära sig yrket och för att hantera alla nya intryck och upplevelser och bli trygg i sin roll som blivande sjuksköterska, röntgensjuksköterska eller biomedicinsk analytiker.

Reflektion viktigt

Angelica Kron minns hur mycket hon lärde sig och vad stärkt hon blev av en VFU-placering på Danderyds sjukhus när hon var i mitten av utbildningen. Handledaren var ny och gjorde allt hon kunde för att involvera Angelica Kron i arbetet och ställde frågor som fick henne att fundera över sin yrkesroll.

– Framför allt handlade det om korta regelbundna återkopplingar som ofta faller bort men som är jätteviktiga, säger hon.

Hon kände sig mindre trygg på en annan VFU, på en arbetsplats där ingen verkade trivas och där många pyste ut sitt missnöje. Men att byta utbildning, det har hon aldrig funderat på att göra.

– Det gäller att välja vad du tar till dig av de människor du möter, säger Angelica Kron, som nu är redo att ta sig an sitt nya yrke på riktigt.

Många är nöjda med praktiken

Vårdförbundet student har valt att göra en undersökning om studenternas upplevelser av den verksamhetsförlagda utbildningen eftersom detta är en av studentorganisationens viktigaste frågor.

I huvudsak har resultatet överraskat studentordföranden Sofia Persson positivt. Många är nöjda med sin VFU. Det som framför allt behöver bli bättre där ute är tillgången till utbildade handledare och samverkan mellan utbildningarna och arbetsplatserna. Och arbetsmiljön i vården som verkar få många att tvivla på sitt yrkesval.

– Det är sjuksköterskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor vi pratar om, alla bristyrken. Samhället har inte råd med att 25 procent redan under utbildningen tänker på att byta yrke, säger Sofia Persson.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida