Snart tar han examen mitt i pandemin

Drömpraktiken på ambulansen blev inställd och ersatt med en teoretisk kurs. Nu gör sjuksköterskestudenten Christoffer Lönnquist en sista vfu på Danderyds sjukhus - med blandade känslor av oro och förväntan.
Christoffer Lönnquist läser till sjuksköterska, sista terminen på Sophiahemmet högskola i Stockholm. När han den här veckan påbörjar utbildningens allra sista verksamhetsförlagda utbildning, vfu, gör han det med blandade känslor.
Extrem situation
Att få vara med om en pandemi, de sista månaderna innan sjuksköterskeexamen, är speciellt. Det är en allvarlig, extraordinär situation och han vet nu – mer än någonsin tidigare – hur mycket han behövs i vården som färdig sjuksköterska.
Men Christoffer Lönnquist och hans kursare har också känt mycket oro, för att de inte ska kunna ta sina sista poäng och för att göra praktik ute i en vård som ställt om till att vårda covid19-patienter. Kommer det att finnas personal som kan handleda och stötta? Vad händer om de blir smittade? Kommer det att finnas tillräckligt med skydd på arbetsplatsen?
Han har precis avslutat en akutkurs, som inte blev som han hade tänkt sig. Att göra praktik på ambulansen var något han hade sett fram emot sedan utbildningens början. Men några dagar innan ambulanspraktiken skulle starta på Ambulanssjukvården i Storstockholm AB, AISAB, började det gå rykten i klassen om att den var inställd.
Missa inte det senaste från Vårdfokus! Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Vad är det som gäller?
– Jag var så himla peppad på det här, som jag tänker att jag någon gång ska jobba med. Alla har sagt att praktiken på ambulansen är så bra. Nu kände jag mest panik över att jag kanske inte skulle kunna ta examen överhuvudtaget, berättar han.
Christoffer Lönnquist fick besked om den inställda praktiken via en kursares Facebookinlägg på klassens gemensamma sida. Det var bara några få berörda som nåtts av informationen från AISAB och från skolan hördes ingenting. Förvirringen var total. Det här var en fredag och måndagen därpå skulle ambulanspraktiken ha börjat.
– Kommunikationen har varit värdelös. Det har skapat mycket stress. Men det löste sig. De gjorde om akutkursen till en teoretisk kurs, så vi kunde få våra poäng. Den kursen har faktiskt varit bra, men det är såklart tråkigt att vi inte kom ut på riktigt, säger Christoffer Lönnquist.
Frågor och funderingar
Sista praktiken innan examen gör han på neuroavdelningen på Danderyds sjukhus i Stockholm, dit han fått veta att han är välkommen. Här har en del av verksamheten gjorts om till covid-19-vård.
Christoffer Lönnquist berättar att han blev lättad när han fick veta att inga studenter kommer att vårda patienter med covid-19. Men han känner ändå oro över smittan.
– Jag har en åtta månader gammal dotter. Barn klarar sig tydligen bättre, men jag vill inte smitta henne eller min sambo. Jag vet också att om jag själv blir sjuk så finns det en risk att jag inte klarar lärandemålen och då kanske min examen ryker, säger Christoffer Lönnquist.
För att få godkänt krävs hundraprocentig närvaro under den verksamhetsförlagda utbildningen. Studenterna har fått veta att det kommer att göras individuella bedömningar utifrån lärandemålen om de skulle bli sjuka och inte kunna fullfölja vfu:n, berättar Christoffer Lönnquist.
Lärosäten har fått prioritera
Han och kursarna har haft många frågor och tankar om hur den sista praktiken ska bli.
– Skolans svar på det mesta har varit ”det här kommer att vara er verklighet om några veckor”. Det förstår vi också, men just nu är vi ju studenter, säger han.
Sophiahemmet högskola skriver på sin hemsida att lärosätet, tillsammans med Region Stockholm, fokuserat på att studenter ska kunna nå examensmålen, så att deras kompetens ska komma till nytta i vården så snabbt som möjligt.
Första april beslutade Region Stockholm att studenter som är nära examen ska prioriteras när det gäller vfu-platser. De som går termin tre fick därför avsluta sin verksamhetsförlagda utbildning, undantaget dem som gör praktik inom privat eller kommunal vård och omsorg, exempelvis på äldreboenden.
Många uppskjutna placeringar
Det här är en vanlig lösning i många regioner med hårt pressad sjukvård, berättar Nadja Ståhl, ordförande för Vårdförbundet student. Nu hoppas hon att utbildningarna ska göra allt de kan för att studenter på lägre terminer inte ska drabbas för hårt av coronakrisen.
Själv studerar hon vid Luleå tekniska universitet där alla terminer kunnat fullfölja sina vfu-placeringar under coronapandemin.
Att ta examen från Sophiahemmets högskola brukar vara extra högtidligt eftersom ceremonin hålls i Blå hallen i Stadshuset i Stockholm, där den årliga Nobelbanketten äger rum. I år är firandet inställt, men avgångsstudenter kommer att bjudas in till ceremonin i februari i stället. För alla som tar examen nu till sommaren ordnar Sophiahemmet också en virtuell examenshälsning via Zoom.
Ändå värt att fira
Christoffer Lönnquist är glad över att snart vara färdig med utbildningen. Han ser fram emot examen och att kunna bidra i samhället som sjuksköterska. Han vill fira, men vet just nu inte riktigt hur.
– Förhoppningsvis blir det något mer än en brosch på posten.