Studenter säger ja till trainee men nej till låga ingångslöner

Studenter säger ja till trainee men nej till låga ingångslöner
Anna Jonsson, talesperson för studentupproret i Stockholm.

Traineeprogram är en bra idé — men ingen anledning till att fortsätta hålla nere ingångslönerna. Studentupproret i Stockholm håller fast vid sitt krav på att sjuksköterskor ska ha minst 25 000 kronor i ingångslön.

19 februari 2013

Visst låter det bra att som ny få prova på olika verksamheter och få schemalagd kompetensutveckling, men det är ingen ersättning för låga ingångslöner, det anser Anna Jonsson, talesperson för 25K-rörelsen i Stockholm.

– Vill de ha kompetenta sjuksköterskor och behålla kompetensen på sin arbetsplats så står vi fortfarande fast vid att man ska anställa folk till en vettig lön, säger hon.

Tidigare i dag berättade Vårdfokus att Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm är på väg att utlysa traineetjänster i ett försök att locka fler nya sjuksköterskor till sjukhuset.

Karolinska har tidigare inte lyckats leva upp till studentupprorets krav på en ingångslön på 24 000 kronor, nyligen höjt till 25 000.

Vilken lön kommer traineesjuksköterskorna att få?

–  Det är ingångslönen, som beror på hur länge man jobbat innan. För att söka en traineetjänst ska du max ha jobbat i två år, säger programansvarig Eva-Lena Söderström och påpekar kompetensutvecklingen har ett värde i sig.

Traineetjänsterna innehåller 15 procent kompetensutveckling och traineesjuksköterskorna får prova på att arbeta på fyra olika avdelningar under två år – ett koncept som sjukhusledningen nu hoppas ska locka fler nyutbildade.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida