Årets handledare

Vinnarhandledarens bästa tips

Vinnarhandledarens bästa tips
Charlotte Olsson sektionsansvarig sjuksköterska på uppvakningsenheten på Hallands sjukhus i Halmstad. Foto: Jenny Kallin

Studenter behöver bli en i teamet och få frågan: Hur lär du dig bäst? Det säger sjuksköterskan Charlotte Olsosn, först ut som vinnare av Vårdförbundets nya pris "årets studenthandledare".

13 november 2018

Charlotte Olsson har lång erfarenhet, men var själv ganska ny i rollen som sektionsansvarig sjuksköterska på uppvakningsenheten i Halmstad när hon började handleda studenter där på ett så uppskattat vis att hon nu fått pris för sin insats.

Bra arbetsplats

Det var i fredags, under Vårdgalan, som hon fick ta emot det nyinstiftade priset ”årets studenthandläggare” och en check på 25 000 kronor från Vårdförbundet.

Studenter har länge varit nöjda med sin VFU på uppvaket i Halmstad, berättar hon. Det är en välfungerande och spännande arbetsplats utan brist på sjuksköterskor. Men vad gör just henne till extra uppskattad handledare?

– Kanske för att jag brinner för att det verkligen ska bli bra, säger Charlotte Olsson.

Tre vinnartips

Här är några av hennes bästa tips till andra handledare som också verkligen vill att det ska bli bra:

1: Jag ställer alltid frågorna: Hur lär du dig bäst? Och hur vill du bli handledd? Sedan får jag anpassa mitt sätt att handleda. Studenten som nominerade mig till ”årets handledare” ville tänka och prova själv innan hon stämde av med mig. Ibland fick jag påminna mig själv om att backa för att verkligen ge henne det utrymmet.

2: Det är viktigt att skapa tydlighet och sammanhang. Tidigt beskriver jag verksamhetens mål och struktur och jämför det med skolans mål och studentens individuella mål.

3: Jag vill att studenten blir en del av teamet, det gör allting lättare. Då blir det naturligt för exempelvis en undersköterska att vända sig direkt till studenten i stället för till mig. Det skapar också trygghet för studenten att våga dela med sig av sin uppdaterade kunskap, som vi kan lära oss av. Daglig reflektion över det som sker är också viktigt och hjälper studenten att utvecklas.

En blivande kollega

Att se en annan människa växa, gå från lite osäker till kompetent, det ger Charlotte Olsson en positiv kick, berättar hon. Och att hjälpa studenten att fungera i teamet är en annan sak som årets studenthandledare tycker är lite extra roligt med handledarskapet.

Just det är egentligen ganska enkelt.

– Jag tänker att studenten är min blivande kollega, som ska komma och arbeta hos oss.

Här är juryns motivering:

”Handledaren Charlotte Olsson har varit en professionell förebild som enligt studenten ’med stort hjärta och ett stort tålamod hjälpt mig att utvecklas från en något osäker student till någon som känner sig redo för att börja arbeta som färdig sjuksköterska’. Genom reflektion, personcentrerad handledning och förmåga att koppla ihop yrkets praktiska tillämpning med de mer akademiska bitarna såsom forskning och förbättringsarbete och alltid med patientenssäkerhet och integritet i första hand ses Charlotte som en inspirationskälla för studenter.”

Charlotte Olsson

Ålder: 48
Bor: Laholm
Utbildning: Tog sjuksköterskeexamen 1992. Har sedan dess vidareutbildat sig till intensivvårdssjuksköterska och tagit en master i vårdvetenskap med inriktningen prehospital och högteknologisk vård.
Arbetar: Sektionsansvarig sjuksköterska på uppvakningsenheten på Hallands sjukhus i Halmstad.
Aktuell: Fick i fredags Vårdförbundets nyinstiftade pris "årets studenthandledare". Prispengarna ser hon som en ersättning för tid och pengar som hon lagt på att vidareutbilda sig själv. En del ska gå till en resa med familjen.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida