Barnsjukvård

Fyra nyfödda har vårdats i Finland i sommar

Fyra nyfödda har vårdats i Finland i sommar
Både gravida som riskerat att föda för tidigt och nyfödda barn har fått transporteras till Åbo för neonatalvård när det inte funnit platser i Sverige. Arkivbild: Mostphotos

Under sommaren har hälften av platserna vid neonatalavdelningen i Uppsala varit stängda på grund av sjuksköterskebrist. Flera familjer har transporterats till Åbo i Finland för vård och för sjuksköterskorna i Uppsala är situationen fortfarande pressad.

Redan i slutet av förra året skrev Vårdfokus om krisen på neonatalen vid Akademiska sjukhuset. Arbetsgivarens lansering av en ny arbetstidsmodell skapade stort missnöje hos sjuksköterskorna eftersom arbetsveckorna blev längre för de som jobbar dygnets alla timmar. Flera sjuksköterskor sade upp sig och nyrekryteringen var obefintlig. Cheferna fick inga sökande alls på annonserna.

Under sommaren har neonatalavdelningen, som består av en intensivvårdsdel och en intermediär del, varit tvungna att halvera antalet vårdplatser från 20 till 10 eftersom det saknas sjuksköterskor. De svårast sjuka och extremt för tidigt födda barnen har prioriterats att få plats på Akademiska.

Frusterande förhållanden

Specialistsjuksköterskan Ann Ljungberg arbetar vid neonatalen på Akademiska, bland annat vid helikoptern med transporter av nyfödda till andra sjukhus.

– I juni hade vi många transporter av nyfödda, men det handlade inte om de som var svårast sjuka utan snarare om de med lättare vårdbehov. De behövde flytta för att frigöra platser till sjukare barn. I stället för att transportera dem i lugn och ro med vägambulans fick de flygas akut i helikopter, vilket kändes frustrerande, berättar hon.

Ann Ljungberg har tidigare berättat för Vårdfokus om hur en redan allvarlig situation på neonatalavdelningen spetsades till förra året när den nya arbetstidssmodellen infördes på Akademiska. I augusti skrev hon också ett inlägg i Uppsala nya tidning där hon vände sig direkt till sjukhusstyrelsens ordförande Vivianne Macdisi (S) i hopp om att hon och sjukhusledningen ska se sambandet mellan dräneringen av sjuksköterskor och den nya arbetstidsmodellen.

– Vi har påpekat det många gånger men ingen har lyssnat, säger Ann Ljungberg till Vårdfokus.

Fortsatt stängda platser

När sommaren nu övergår i höst är situationen fortfarande pressad. Avdelningen kör med halverat antal vårdplatser september ut för att sedan succesivt öppna upp vårdplatser med start i oktober enligt verksamhetschef Erik Norrman. Vårdförbundets förtroendevalda på avdelningen Anna Backström uppskattar att minst fem sjuksköterskor nyligen har slutat och att avdelningen behöver minst 20 sjuksköterskor till. Att skola in en sjuksköterska i den högspecialiserade vården på neonalen tar lång tid, drygt sex månader.

Denise Snetselaar.

En av dem som precis har slutat är sjuksköterskan Denise Snetselaar. För ett år sedan kom hon till den intermediära delen av avdelningen som nyutexaminerad. Här stortrivdes hon direkt. Hon fick arbeta familjecentrerat med de lite friskare barnen och trivdes med att hjälpa föräldrarna att växa i sina roller. När sommaren kom slogs intensivvårdsplatserna ihop med de intermediära och sjuksköterskorna fick allt större ansvar.

– Det innebar att vi skulle vårda sjukare barn än vi var vana vid och hade kompetens för. Allt skulle gå så fort. Jag tycker att det är roligt att lära mig nya saker, men varför måste det gå så fort? säger Denise Snetselaar.

Många frågor

Vissa dagar stod hon själv med barn som hon kände att hon inte hade kompetens att ta hand om och hon fick be sina kolleger om hjälp ofta. Inför föräldrarna var hon tydlig:

– Jag sa som det var, att jag behövde rådgöra innan jag gjorde vissa moment. De förstod och såg ju hur vi vår situation var. Hellre fråga en gång för mycket. Och föräldrarna var ofta väldigt tålmodiga.

Men att arbeta på detta sätt kändes inte bra. Ofta fick endast en förälder plats att sova kvar på avdelningen och Denise Snetselaar upplevde det som man gick 20-30 år tillbaka tiden när föräldrarna inte var delaktiga i vården.

Nytt jobb

Efter en lång vår med många extrapass som till slut gjorde henne sjuk och den tuffa sommarsituationen sade Denise Snetselaar upp sig. Nu har hon precis landat i Umeå efter två veckors semester. Och i veckan början hon sitt nya arbete- på neonatalen vid Umeå universitetssjukhus.

– Jag vill arbeta med den här vården, men under rimliga förhållanden både för familjerna och personalen. Man måste orka något mer än att bara arbeta, säger hon.

Patientsäkert enligt arbetsgivaren

När landstinget i Uppsala idag presenterade en rapport om sommarens neonatalvård skriver man att bristen på vårdpersonal skapat många problem. Trots bristande personalresurser har ändå patientsäkerheten och vårdkvaliteten upprätthållits, anser arbetsgivaren.

Fotonot: Akademiska sjukhusets avtal med Åbo löpte ut den 1 september och någon förlängning är inte planerad. 

Neontalvården i Uppsala i sommar

Fyra barn har vårdats i Åbo.

Ytterligare en familj fick åka dit, men kunde komma hem till Sverige igen innan barnet föddes.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida