80 sjuksköterskor riskerar jobbet i Sundsvall

Totalt 228 årsarbetare ska bort. Det föreslår sjukhusdirektören på Sundsvalls sjukhus. Men förhandlingarna med de fackliga organisationerna slutade i oenighet.

Fyra veckor försenade inleddes i går förhandlingarna mellan arbetsgivare och fackföreningar om förslaget till neddragningar på Sundsvalls sjukhus. Förslaget från konsultfirman Mantec har i två omgångar fått bakläxa. Men nu är det klart.

– Fast jag kan inte se att det är någon större skillnad mot det ursprungliga förslaget. Inga förändringar har gjorts när det gäller de delar som innebär risker för arbetsmiljön, patientsäkerheten eller vårdkvaliteten, kommenterar Conny Carlsson, ombudsman för Vårdförbundet i Västernorrlands län.

228 årsarbetare

Förslaget innebär att sjukhuset ska minska personalen med 228 årsarbetare. Hur många det blir räknat i personer är inte klart förrän förhandlingarna är slutförda.

För Vårdförbundets del handlar det om 79 årsarbetare. Conny Carlsson tror att det kommer att handla om cirka hundra personer, merparten – runt 80 – sjuksköterskor. Resten är personer på chefspositioner och vårdutvecklare, samt 3,25 tjänster som biomedicinska analytiker.

Antalet undersköterskor ska minska ungefär lika mycket, 82 årsarbetare. Resten utgörs av medicinska sekreterare, paramedicinare och administrativ personal. Fem läkartjänster, i dag vakanta eller besatta av personer som snart ska gå i pension, försvinner också.

– Förslaget innebär, med få undantag, att verksamheten ”tunnas ut” överlag, på vårdavdelningar, mottagningar och inom administrationen. Minskningen med 42 vårdplatser motsvarar inte den stora personalnedskärningen, säger Conny Carlsson.

200 har redan blivit uppsagda

Det förslag som nu förhandlas är den andra neddragningen på kort tid på Sundsvalls sjukhus. I november-december varslades omkring 200 personer om uppsägning. Då berördes inga av Vårdförbundets medlemmar.

Dagens förhandlingar, enligt medbestämmandelagens § 11, slutade i oenighet. Nu har de fackliga organisationerna tio dagar på sig för att fundera över om man ska begära en ny förhandling.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida