Barnmorska anmäler sin bröstcancer som arbetsskada
Sju på samma klinik har fått bröstcancer, nu vill hon uppmärksamma riskerna med nattarbete.
När barnmorskan Astrid Bjerkås anmäler sin bröstcancer som arbetsskada är det inte i första hand för ersättningen skull, utan för att få igång en debatt om riskerna med att jobba natt inom sjukvården. Hon arbetar på kvinnokliniken vid Sundsvalls sjukhus. Ytterligare sex av hennes nattarbetande kolleger har fått bröstcancer.
– Vi har inte samma sorts cancer, men jag tycker att det är anmärkningsvärt att så pass många i en arbetsgrupp har blivit sjuka. Gemensamt för oss alla är att vi har jobbat natt under åtskilliga år, säger hon.
Treskift ännu värre
I likhet med andra på sjukhuset har Astrid Bjerkås haft en treskiftstjänst. Men att gå treskift är ännu värre än att jobba natt, så under 25 år har hon jobbat natt i princip hela tiden. Det innebär 15 nätter i månaden.
– När landstinget behövde spara pengar tog man bort den arbetstidsförkortning vi nattarbetande hade. Sedan dess har sjukskrivningarna ökat och själv känner jag hur slitsamt det är att vända på dygnet på det här sättet. Det känns som att ständigt leva med en sorts jetlag, säger hon.
Inga fall prövade
Vårdfokus har tidigare skrivit om en biomedicinsk analytiker som för några år sedan anmälde sin bröstcancer som arbetsskada, men enligt statistik från Försäkringskassan, som tidningen Arbetarskydd berättar om, finns inga fall av bröstcancer prövade som arbetsskada.
En del forskning visar att det finns ett samband mellan nattarbete och bröstcancer, annan visar motsatsen. Torbjörn Åkerstedt, professor vid Stressforskningsinstitutet, studerar hur nattarbete påverkar hälsan med hjälp av det svenska tvillingregistret.
– Mycket tyder på att nattarbete ökar risken för bröstcancer, men sambandet är inte säkerställt. Svenska regler skiljer sig från danska där det räcker att sambandet är troligt för att få bröstcancer prövad som arbetsskada, säger han.
Resultaten från hans studier kommer att publiceras i mitten av november.
Tillbaka på dagtid
Astrid Bjerkås fick sin diagnos för ett och ett halvt år sedan. Hon var sjukskriven några månader, men nu är hon tillbaka på kvinnokliniken på heltid. Fast huvudsakligen på dagtid. Hon anmälde sin arbetsskada till arbetsgivaren innan sommaren, men har ännu inte fått någon reaktion.
– Självklart måste vi jobba natt inom vården, det jag vill peka på är risken för ohälsa när man måste arbeta så många nätter under en månad. Tidigare arbetade vi tio nätter per månad. 15 är alldeles för mycket. Det sliter på hälsan.