Covidvaccin

Checklista: Så möter de oroliga patienters vaccinfrågor

Checklista: Så möter de oroliga patienters vaccinfrågor
Turerna kring Astra Zenecas vaccin har oroat många. Foto: Johan Nilsson /TT

Turerna kring Astra Zenecas vaccin oroar och frågorna från patienter är många. På vårdcentralen Lunden i Malmö använder sig personalen av en checklista med argument för att ta vaccinet när det erbjuds. ”Alla får många frågor just nu”, säger Jonas Hamfors, verksamhetschef och läkare.

Planen i Region Skåne är att alla över 65 ska ha blivit erbjudna en första dos covid-vaccin till vecka 17. Jonas Hamfors tror att man kommer att klara det – men vad patienterna själva vill, det varierar.

Sedan rapporterna om allvarliga biverkningar av Astra Zenecas vaccin och turerna kring detsamma är det många som hör av sig med frågor. Telefonköerna är långa på Lundens vårdcentral.

Jonas Hamfors, läkare och verksamhetschef på vårdcentralen Lunden i Malmö. Foto: Privat.

– Många vill försäkra sig om att man inte får det här aktuella vaccinet och det skapar ju svårigheter. Vi försöker lugna i den mån vi kan, men en del har bestämt sig. Då får man vänta, är vårt besked. Det är tidigast framåt hösten som det kan bli aktuellt att man får välja vaccin, säger Jonas Hamfors.

Vanligt är också att patienterna säger att de vill vänta tills den allmänna vaccineringen kommer igång i juni-juli, eftersom de tror att det är möjligt att välja sort då – men det är det alltså inte.

De många undringarna fick Jonas Hamfors att tänka att det vore klokt att alla i personalen kan ge samstämmiga svar. Därför tog man fram en lista med argument för vaccinering – även med Astra Zenecas vaccin.

– Alla får ju frågor om det här: receptionen, undersköterskorna, sjuksköterskorna. Det är bra att vi har några saker vi har pratat igenom som vi kan säga, säger han.

Jonas Hamfors ger själv uttryck för viss frustration över läget:

– En medicinskt väldigt komplicerad sak har blivit väldigt omskriven i media, det leder till saker som är svåra att förstå. Då blir man ju rädd och säger nej i stället. Det är synd. Det är svårt även för oss som har medicinsk kunskap att förstå och samtidigt är det så viktigt att vaccinera, så att vi får bukt med den här pandemin nu. Jag skulle själv inte tveka en sekund att vaccinera mig med Astra Zenecas vaccin.

Hos patienterna på Lunden har oron främst tagit sig uttryck genom mängder av frågor och viss besvikelse. Någon gång har Jonas Hamfors blivit utskälld av en anhörig, för att han inte kunde vaccinera utanför den nu aktuella gruppen.

– En del undrar ju ”varför kan inte jag som är gift med nån som är tio år äldre få vaccin nu?”. Eller så vårdar de någon närstående hemma, det finns en del som sagt upp kommunala insatser för att själva ta över omsorgen. De kan ju uppleva att de kommer i kläm, säger Jonas Hamfors.

Vårdcentralens checklista

Här är argumenten för Astra Zenecas vaccin som personalen på Lundens vårdcentral använder sig av. (Listan är framtagen på vårdcentralen, ej av Region Skåne centralt).

  1. Man gör dessa extrakontroller av vaccinet just för att vara helt säker på nyttan och säkerheten för alla.
  2. Läkemedelssäkerheten i världen är mycket sträng. Det är bland annat därför det kostar så ofantligt mycket pengar att ta fram nya läkemedel.
  3. Över 20 miljoner personer har fått vaccinet redan och i stort sett alla mediciner har mycket ovanliga biverkningar.
  4. Covid-19 är en mycket allvarlig sjukdom framför allt för äldre och riskpatienter.
  5. Man kommer inte få välja vaccin förrän kanske till hösten.
  6. Vi rekommenderar verkligen att vaccinera sig nu när erbjudande finns.

Vårdfokus nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida